25 žena steklo novu profesionalnu kvalifikaciju – „gerontodomaćica“

Projekt „Snaga žena – skrbim za druge, brinem za sebe“

Bliži se kraju provedba projekta Snaga žena – skrbim za druge, brinem za sebe“, UP.02.1.1.05.0070 kojega od siječnja 2018. godine provodi Općina Antunovac u suradnji s partnerima Općinom Vladislavci, LAG-om Vuka-Dunav, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Regionalni ured Osijek te Centrom za socijalnu skrb Osijek.

Projektom je osigurano zapošljavanje dvadeset i pet žena na poslovima skrbi za starije i nemoćne osobe u njihovu kućanstvu tijekom pune dvije godine. U tom razdoblju, zaposlene žene svakodnevno su svojim radom i aktivnostima poboljšavale kvalitetu života za ukupno 125 osoba. Pružale su im pomoć u dostavi namirnica, lijekova i ostalih potrepština, pomoć pri održavanju čistoće kućanstva i uređenja okućnice, pomoć pri održavanju osobne higijene te nerijetko i posredovale u ostvarivanju raznih prava svojih korisnika. Osim toga, u sklopu posla žene su korisnicima pružale i psihosocijalnu podršku kroz razgovore i druženja te ih pratile i pomagale im u raznim društvenim aktivnostima.

Kako bi se lakše uspjele zaposliti nakon provedbe projekta, za svih 25 žena projektnim aktivnostima osigurano je pohađanje programa obrazovanja i osposobljavanja prema iskazanom interesu. Nakon što je kolektivno odabran program osposobljavanja za zanimanje gerontodomaćica, pokrenut je postupak javne nabave po čijem je završetku sklopljen ugovor s Pučkim otvorenim učilištem Mentor. Tijekom veljače i ožujka ove godine, žene su pohađale edukativni program koji je obuhvatio i teorijsku i praktičnu nastavu.

Odabrani program obrazovanja i osposobljavanja za zanimanje gerontodomaćica odobren je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a proveden je u ukupnom trajanju od 160 sati. Sve polaznice su usvojile gradivo, što su i dokazale uspješnim polaganjem ispita. Temeljem toga zasluženo su im izdana i službena Uvjerenja o osposobljavanju pa će se novi radni potencijal polaznica naći zabilježen u njihovim e-radnim knjižicama.

Projekt „Snaga žena – skrbim za druge, brinem za sebe“ ukupne je vrijednosti 3.368.081,12 kuna, a u cijelosti je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. prema javnom pozivu  „Zaželi – program zapošljavanja žena“.

“Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Općine Antunovac i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.”

Izvor

Autor: Marko Lubina

Komentiraj

Najnovije