4 dodatka prehrani koji pospješuju rad metabolizma

Metabolizam nije odgovoran samo za kilograme, metabolizam zapravo obuhvaća cjelokupan proces pretvaranja hrane u energiju kako biste održali svoje funkcioniranje i djeluje 24 sata, sedam dana u tjednu, pa čak i kada spavate.

Iz tog razloga ne možete isključivo kriviti spor metabolizam za dobivanje kilograma. Koliko jedete i pijete, koliko ste fizički aktivni, kao i ono što konzumirate su ključni faktori, piše Eat This, Not That.

Prema mišljenju stručnjaka s klinike Mayo, neki faktori su izvan vaše kontrole, poput genetike i hormona, i mogu stvoriti „neravnotežu u jednadžbi energije“, što direktno utječe na vaš metabolizam.

Ipak, ne morate samo sjediti pustiti biologiju da ide svojim tijekom. Postoje stvari koje možete učiniti da bi podržali metabolizam svog tijela.

Na primjer, suplementi mogu biti glavni pojačivač metabolizma.

„Pravi vitamini omogućavaju tijelu da metabolizira makronutrijente i isporučuje energiju ćelijama, pomažući im da bolje obavljaju osnovne funkcije“, kaže Amy Shapiro iz „Real Nutrition“.

Iako nema čarobne pilule, sljedeći dodaci mogu da vam pomoći da popunite praznine u prehrani, tako da vaše tijelo može optimalno funkcionirati.

Zeleni čaj

Zeleni čaj ima snažne efekte na vaš metabolizam. Opremljen je snažnim antioksidansom EGCG, koji pomaže u popravljanju ćelijskih oštećenja nanesenih slobodnim radikalima i pripisan je efektima koji pojačavaju metabolizam.

Zeleni čaj je također izvor kofeina, za koji studije pokazuju da može “imati značajan utjecaj na energetski balans“ kada se konzumira u normalnim dozama, oko 100 miligrama, a može čak pomoći u poticanju termogeneze, odnosno načina na koji tijelo proizvodi toplinu sagorijevanjem kalorija.

Vitamin B

Vitamini grupe B pomažu u mnogim osnovnim tjelesnim funkcijama, uključujući podršku zdravom metabolizmu. Oni pomažu vašem tijelu da procesuira ugljikohidrate, proteine i masti, a hranu koju jedete pretvaraju u energiju.

Shapiro također ističe da su nam aminokiseline L-karnitin potrebne da bismo iskoristili masnoću kao izvor energije. Vitamin B6 može pomoći tijelu da proizvede tu aminokiselinu.

„Ne bi bilo loše da za svaki slučaj uzmete kompleks B  vitamina kako biste bili sigurni da dobivate od svega po malo“, kaže Shapiro.

Željezo

Željezo pomaže vašem tijelu da stvara energiju noseći kisik u sve ćelije, uključujući mišiće, što im pomaže sagorjeti više masti. I što više mišića imate, to više sagorijevate kalorija.

Međutim, nedostatak željeza je izuzetno česta pojava i ako se ne liječe, može izazvati čitav niz zdravstvenih problema.

Selen

Selen pomaže vašem tijelu da koristi hormone iz štitnjače koji kontroliraju vaš metabolizam.

Dakle, dodavanje hrane bogate selenom, poput morskih plodova, jaja, brazilskog oraha i sjemena suncokreta ili dodatka selena može u najboljem slučaju pomoći štitnjači, što vašem metabolizmu može pružiti potrebnu podršku.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.