7 koristi koje donosi prehrana ovom namirnicom

Tikvice su namirnica koja često pronalazi svoje mjesto u ljetnim jelima i svima su dobro poznate. Arheolozi su otkrili da su se tikvice jele čak i 7.000 godina prije nove ere u Meksiku gdje su bile važan dio prehrane uz kukuruz. Prema tome, ovo povrće izdržalo je test vremena, a osim toga sadrži i brojne hranjive tvari.

Jedna šalica tikvica jednaka je jednoj porciji, a ona sadrži svega 19 kalorija, ukupne masnoće – 0,4 grama, natrija – 9 miligrama, ugljikohidrata – 3,5 grama, prehrambenih vlakana – 1,1 gram, šećera – 2,8 grama, a proteina – 1,4 grama. I što je još važnije, nema kolesterola.

Također, tikvice će vam osigurati dozu određenih vitamina, posebno vitamina C.

“Tikvice su bogate mnogim hranljivim tvarima, uključujući vitamin C, vitamin A, mangan, kalij i magnezij“, kaže dijetetičarka Kasey Hageman za Live strong.

Zahvaljujući svemu tome tikvice vam mogu pomoći u zaštiti zdravlja očiju, srca i probave, ali i u održavanju zdrave tjelesne težine.

Vitamin C

Šalica tikvice osigurat će vam četvrtinu dnevne potrebe za vitaminom C koji djeluje kao antioksidans kako bi zaštitio vaše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, prema Nacionalnom institutu za zdravstvo (NIH).

Vitamin C poboljšava apsorpciju željeza iz biljne hrane što je dobar razlog da se tikvice jedu zajedno s lisnatim povrćem poput špinata ili kelja.

Također pomaže imunološkom sustavu za pravilno funkcioniranje, a potreban je za proizvodnju kolagena, strukturnog proteina koji pomaže zarastanju rana i koji održava kožu zategnutom.

Vitamin B6

U jednoj šalici tikvica nalazi se i 11 posto dnevnih potreba za vitaminom B6. Ovaj vitamin važan je za održavanje živčanog i imunološkog sustava zdravim, smatraju stručnjaci s klinike Mayo.

Mangan

U međuvremenu, mangan u tikvicama pomoći će vašem tijelu stvoriti energiju i zaštiti stanice od oštećenja, a tijelo će ga koristiti za održavanje kostiju jakim i zdrav imunološki sustav, smatra NIH.

Tikvice mogu pomoći u zaštiti zdravlja očiju

Tikvice su bogate hranjivim sastojcima koje mogu zaštititi vaš vid i zdravlje očiju.

“Tikvice sadrže dosta antioksidansa, posebno karotenoida poput luteina, zeaksantina i beta-karotena“, kaže Hageman.

Dobre su za gubitak kilograma

“Jedna šalica tikvica sadrži samo 19 kalorija, bogata je vodom i sadrži vlakna“, kaže Hageman i dodaje:

“Ta kombinacija pomaže da se osjećate sito što dovodi do toga da unosite manje kalorija u cjelini.“

Kao i većina voća i povrća, i tikvice su prirodno siromašne masnoćama i kalorijama, a ipak mogu zasititi.

Koriste srcu

Sa svakom šalicom narezanih tikvica dobit ćete jedan gram vlakana, ali nemojte da vas zavara naizgled mala količina. Što se vlakana tiče, svaki se gram doprinosi dobrom zdravlju srca.

Vlakna su presudan dio zdrave prehrane koja snižava razinu kolesterola. Konzumiranje hrane bogate vlaknima smanjilo je učestalost koronarnih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i karcinoma debelog crijeva za 16 do 24 posto, zaključeno je u metaanalizi kojom je obuhvaćeno gotovo 250 studija, a koja je objavljena u časopisu “The Lancet”.

Prehrana bogata vlaknima također pomaže u kontroli razine šećera u krvi, postizanju zdrave težine i održavanju zdravlja.

Tikvice također osiguravaju kalij koji može umanjiti efekte natrija i može pomoći u upravljanju visokim krvnim tlakom, kažu iz Američkog udruženja za srce.

Tikvice su dobre za probavu

“Tikvice sadrže topiva i netopiva vlakna koja pomažu probavi“, kaže Hageman i dodaje da sadržaj vode također pomaže u ukupnoj hidrataciji i probavi, pomažući hrani da lakše prolazi kroz gastrointestinalni trakt“.

A stručnjaci s klinike Mayo kažu da prehrambena vlakna olakšavaju probavu i sprečavaju zatvor.

Prehrana bogata povrćem poput tikvica također može smanjiti rizik od razvoja hemoroida ili divertikularne bolesti. Također možete smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 ako jedete zdravu prehranu koja uključuje netopiva vlakna.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.