AKD otvorio ured za ICT tehnologije u Osijeku i zapošljava vrhunske stručnjake

Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. (AKD) otvorila je u Osijeku novi Ured za ICT tehnologiju. Ured su danas (14. svibnja 2021. godine) posjetili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić sa suradnicima te prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT). O radu AKD-a i investiciji u Osijeku informirao ih je glavni direktor AKD-a Jure Sertić.

– AKD je tvrtka od posebnog državnog interesa, ona je predvodnik ne samo u Hrvatskoj, već je i među prvih pet u Europskoj uniji koja se bavi naprednim rješenjima na području identiteta, sigurnosti, naprednih sustava sljedivosti i kvalificiranih certifikata koji se upotrebljavaju kroz digitalno potpisivanje i neporecivi identitet. Kako razvijamo napredna rješenja tako smo kroz Program Vlade RH za Slavoniju, Baranju i Srijem prepoznali mogućnost da ovdje na istoku Hrvatske, a uzimajući u obzir jaku IT zajednicu i Sveučilište, otvorimo ured i zaposlimo sigurno desetak mladih programera – kazao je Sertić te dodao kako će  AKD-ov osječki tim dobiti priliku raditi na velikim državnim i strateškim projektima, kao i na razvoju novih proizvoda i usluga u ICT domeni.

Pojasnio je potom koja su to konkretna rješenja koja razvijaju stručnjaci AKD-a. – Na osobnoj iskaznici nalazi se neporecivi kvalificirani identifikacijski potpisni certifikat s kojim građanin više ne mora u komunikaciju s institucijama ići u papirnatoj formi već sve rješava od doma, potpisujući sve akte digitalno. Također, kroz napredne sustave koje razvijamo u prometnom sektoru, upravljamo kroz sustave SOTAH-a i tahografa s 56.000 vozila u realnom vremenu, prikupljajući podatke i radeći neophodne analitičke izvještaje. Prvi smo u Europi razvili neporecivi sustav sljedivosti svih duhanskih proizvoda kao fiskalno osjetljivog proizvoda, a na osnovu toga i ostale države razvile su slične sustave. Slično je i s našom besplatnom aplikacijom Hrana koja nudi mogućnost ažuriranih podataka o povučenim prehrambenim proizvodima – istaknuo je Sertić.

– Ovo je još jedna investicija koja treba pomoći studentima naših fakulteta, prije svih FERIT-a,  da određeni broj najboljih nađe mjesto svog zaposlenja. Puno i dugo govorimo da Osijek postaje središte IT industrije za Hrvatsku i šire, a ovo je novi korak prema tomu. Podsjećam da smo u Osijeku nedavno otvorili ured kompanije Ericsson Nikola Tesla, završava zgrada Osijek Software Cityja. Ozbiljno i krupnim koracima idemo k tomu da Osijek, Osječko-baranjska županija i istok Hrvatske postanu predvodnik moderne IT industrije u kojoj ima puno prostora za napredovanje. U tom procesu vrlo bitno je naše Sveučilište i fakultet koji na tržište rada stavlja kvalitetne studente koji poslije mogu obavljati najzahtjevnije poslove – istaknuo je župan Ivan Anušić.

Dekan FERIT-a prof. dr. sc. Drago Žagar izuzetno je zadovoljan suradnjom s tvrtkom AKD. – FERIT već godinama razvija usku suradnju s tvrtkama, a AKD-e je jedna od najuvaženijih tvrtki u polju inovativnih softverskih rješenja. Naši studenti već su uključeni u njezin rad, a vjerujem da ćemo i u budućnosti još uspješnije razvijati zajedničke projekte, na korist akademske zajednice, a i same tvrtke – naglasio je dekan Žagar.

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.