BELIŠĆANSKI PLANINARI U JESENSKOM OBILASKU SJEVERNOG VELEBITA – Zajednica športskih udruga grada Belišća

U utorak u ranim jutarnjim satima četrnaest planinara krenulo je na put prema Velebitu. Naši vozači su nas uspješno dovezli do željenog cilja i polazne točke za odlazak na vrh Jadićev plan – KT HPO -1416m. Jadićev plan je brdo obraslo šumom u vršnom dijelu Senjskog bila, vrh je kamenit i nema vidika.
Slijedi nam obuvanje gojzerica te uzimamo stvari za hodanje i krećemo prateći označenu stazu. Put nas vodi kroz šumu i blagi uspon te izlazimo na manju livadu pa opet uspon kroz šumu i izlazimo na travnati hrbat na kojem nalazimo borovnice. Beremo te male bobice i uživamo u njihovu okusu. Nakon uživanja u borovnicama nastavljamo naš put i ponovno smo u šumi i strmiji uspon do vrha. Jedanast nas uspješno dolazi do vrha te slijedi slikanje pečatiranje planinarskih dnevnika. Povratak istim putem do naših vozla i odlazimo u Krasno u Svetište Majke Božje od Krasna. Svetište je iz 18.stoljeća, izgrađeno na temeljima srednjovjekovne crkvice. Obilazimo svetište i zahvaljujemo Majci Božjoj na lijepo provedenom danu te da nam i naredni dani budu ugodni i lijepi. Nastavljamo naš put prema Zavižanu. Stižemo na ulaz u Nacionalni park Sjeverni Velebit, plaćamo ulaznicu i nastavljamo put do planinarskog doma Zavžan. Terasa doma puna je planinara koji uživaju u pogledu pijući kavu i Velebitsko pivo. Javljamo se domaru koji nas odvodi do naših soba. Ostavljamo stvari i mi nakratko odlazimo da uživamo na terasi. Vjetar puše, mrači se no zato je u planinarskom domu ugodno i toplo. Nako večere slijedi dogovor za sutrašnje hodanje te druženje uz priču i kartanje.
U srijedu nakon kave i doručka krećemo na Mali Rajinac KT HPO 1699m. Mali Rajinac je najviši vrh sjevernog Velebita, a deseti po veličini u Hrvatskoj. Zahvaljujući njegovoj visini jedan je od najpreglednijih vrhova na Velebitu. Vršni dio ima oblik malog kamenitog grebena sa nekoliko rastrganih stijena. Dvoje planinara ostaju i uživaju u obilasku poučnih staza na Zavižanu. Od planinarskog doma spuštamo se do kapelice Sv.Ante , pomolimo se slikamo i idemo dalje. Put nastavljamo zavižanskom cestom i nakon dvadesetak minuta stižemo do znaka za Mali Rajinac. Skrećemo desno u šumu i izlazimo na visoravan Jezera te stižemo do raskrižja putova desno vodi na Pivčevac , a ravno na Mali Raijnac. Tu nas napuštaju jedan naš planinar i vozač drugog kombija. Put nastavljamo kroz šumu hodajući dolje, gore i stižemo do male čistine i raskrižja putova. Na toj čistin ostaje dvoje planinara , a mi ostali nastavljamo put. Put nas vodi kroz šumu i uspon je sve strmiji. Ispreda nas se zabijeli kamen prošaran niskim raslinjem, a to je vrh na kojeg uskoro stižemo. Stigli na vrh, slikamo, pečatiramo planinarske dnevnika i pauza za odmor i okrepu. Natrag se vraćamo istim putem i stižemo do naših koji su se odmarali čakajući nas. Stigli u planinarski dom, presvlačanje, odmor, družanje.
U četvratk ujutro u šest sati krećamo iz planinarskog doma prema Krasnom u zaselak Šporčići odakle se kreća na Korenski vrh KT HPO 1101m. Korenski vrh je najviša točka na šumovitom grebenu iznad Kutereva i zanimljiv je što omogućava da se vidi kontinentalna strana Velebita koja se spušta prema Lici. Stižemo do polazne točke na Korenski vrh. Osmero ih ostaju u selu i malo se druže sa domaćinima gdje smo parkirali vozila. Nakon toga odlaze u Kuterevo i obilaze utočište medvjeda te posjećuju OPG „Butina“, a nas sedmero odlazimo na vrh. Put ide kroz bukovu šumu srtmo uzbrdo. Put je mokar posut lišćem, kamenom i otpalim granjem ( vododerina ). Vršni dio je stjenovit i treba penjati četveronoške. Na vrhu se slikamo, pečatiramo planinarske dnevnike i kratka pauza za odmor. Istim putem vraćamo se natrag uz veliki oprez zbog proklizavanja. Svi smo se sretno spustili, presvukli, kratko odmorili i krenuli prema Slavoniji. U ranim večernjim satima stižemo doma da bi na vrijeme vratili gradski kombi.
Zahvaljujemo se Zajednici športskih udruga grada Belišća na ustupljenom kombi vozilu za obilazak Velebita.
Tekst: Mila Andrić

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.