Biciklima od EU projekta do EU projekta

Povodom Dana Europe i Europske godine mladih, Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije danas (12. svibnja 2022. godine) organizirala je specifičan obilazak pet gradskih punktova u Osijeku na kojima je predstavljeno 12 europskih projekata. Događanje je nazvano „Biciklima od EU projekta do EU projekta“, a Javna ustanova ga je organizirala u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, Gradom Osijekom, tvrtkom Gradski prijevoz putnika d.o.o. Osijek (koja je sudionicima događanja ustupila bicikle nabavljene kroz EU projekt), Savjetom mladih OBŽ, Elektrotehničkom i prometnom školom Osijek, Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek i Policijskom upravom osječko-baranjskom. U obilazak su se uključili i studenti Ekonomskog fakulteta Osijek.

Obilazak je počeo u Sakuntala parku gdje su predstavljeni projekti „Secesijska turistička ruta Osijeka i Subotice“ i „E-mobilnost grada Osijeka“, zatim odlaskom do Tvrđe gdje je predstavljen projekt „Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara Pekara s trgom Vatroslava Lisinskog“. Projekti „Centar za posjetitelje Tvrđa“ i „Biciklističke staze grada Osijeka – Biljska cesta i Tenjska cesta“ predstavljeni su kod cestovnog mosta za Baranju, „Regionalni centar kompetentnosti ELPROS“ kod Elektrotehničke i prometne škole Osijek u Istarskoj ulici te „Regionalni centar kompetentnosti VIRTUS“ i „Regionalni centar kompetentnosti VirtuOS“ kod Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u Ulici Matije Gupca. Javna ustanova ujedno je predstavila projekte „Responsible Green Destination Amazon of Europe – Amazing AoE, Tehničku pomoć JU ŽRA OBŽ 2019.-2023. i Europe Direct Osijek.

– Europski fondovi, kao benefit ulaska Hrvatske u Europsku uniju, su prilika i mogućnost koju moramo iskoristiti, a Osječko-baranjska županija je u tome jedna od predvodnica u Hrvatskoj. U ovom trenutku imamo osigurane 7,2 milijarde kuna za razvojne projekte na području županije, pri čemu svim gradovima i općinama značajnu pomoć pruža Javna ustanova Županijska razvojna agencija OBŽ. Mnoge od tih projekata već smo predstavili javnosti, poput Gospodarskog centra, Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće te I. gimnazije koju ćemo uskoro početi graditi. To su sve veliki projekti čiji je cilj generiranje gospodarskog razvoja, poljoprivrede, obrtništva i poduzetništva te stvaranje boljih i kvalitetnijih uvjeta za život u Osječko-baranjskoj županiji – kazao je župan Ivan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, sport i kulturu OBŽ Tatjana Roth naglasila je kako se na ovaj način promovira europske projekte koje provodi Osječko-baranjska županija u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. – U obilasku projekata i ustanova koje su nositelji ili partneri na projektu, posvetit ćemo pažnju i projektu Odgovorne zelene destinacije – Responsible Green Destination Amazon of Europe, koji je transnacionalni projekt vrijednosti 2,2 milijuna eura. Provodi se od 2020. godine i završava krajem ove godine, a njime ćemo se pozicionirati kao odgovorna i zelena destinacija koja uvažava sve potrebe ugroženog ekosustava – rekla je Roth.

Pročelnica Upravnog odjela za programe EU Grada Osijeka Kornelija Mlinarević je kazala kako očekuje da sveobuhvatni projekt koji je napravljen u Sakuntala parku bude početak niza revitalizacija gradskih parkova i perivoja u novom financijskom razdoblju. Grad priprema mnoge projekte, a izbor prioriteta ovisi o dinamici natječaja i potrebnim sredstvima iz gradskog proračuna za sufinanciranje projekta.

– Odlučili smo se na obilazak pet županijskih, pet gradskih i dva projekata Javne ustanove koji su u tijeku ili već dovršeni, a njihova ukupna vrijednost je više od 314 milijuna kuna. Ti projekti su vidljivi u svakodnevnom životu građana, od Stare pekare, bicikala i autobusa do projekata regionalnih centara kompetentnosti, usmjereni su prema mladima i dati im na korištenje. Želimo mladima prikazati benefite uključivanja u europske projekte kako bi i sami pokazali inicijativu te znali da treba računati na europska sredstva koja mogu značajno povećati kvalitetu života na našem području – poručio je Denis Ćosić, ravnatelj JU ŽRA OBŽ.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.