Četiri razloga zašto su natopljeni bademi zdraviji od sirovih

Iako nema štete u konzumaciji suhih badema, mnogi ljudi slijede savjete baka i djedova te ih namaču i gule prije konzumacije. No jesu li natopljeni bademi zapravo bolji, nude li dodatne zdravstvene prednosti i je li to uopće vrijedno gnjavaže?

Ispitivanja pokazuju da su namočeni bademi bolji od sirovih, a razloga je nekoliko.

Prednosti badema

Bademi su prepuni hranjivih tvari i izvrstan izvor vlakana, bjelančevina, vitamina E, magnezija, mangana, bakra, fosfora i mnogih drugih korisnih sastojaka. Svi ti nutrijenti pomažu pri mršavljenju, poboljšavaju zdravlje kostiju, raspoloženje, smanjuju rizik od srčanih bolesti, raka i dijabetesa.

Prema studijama, rizik od raka dojke može se smanjiti konzumiranjem veće količine kikirikija, oraha i badema. Bademi povećavaju razinu antioksidansa u tijelu, snižavaju krvni tlak i poboljšavaju protok krvi.

Ako uživate u redovitom grickanju ove vrijedne namirnice, potrudite se da je dan prije namočite i ogulite.

Namakanje poboljšava njihovu probavljivost

Namočeni bademi se lakše i bolje probavljaju od sirovih ili pečenih. Sve što je natopljeno vodom lako je žvakati i mekše je za probavni sustav.

Bolja iskoristivost nutrijenata

Dostupnost hranjivih tvari iz badema povećava se kad se namoče, a antioksidansi i prednosti vlakana povećavaju. Namakanjem se uklanjaju i nečistoće koje mogu spriječiti apsorpciju određenih hranjivih tvari.

Pospješuje mršavljenje

Namočeni bademi oslobađaju enzime poput lipaze, koji pojačavaju metabolizam i pomažu pri mršavljenju. Stoga, ako ste u planu mršavljenja, preporučuje se jesti bademe uz obroke.

Uklanjanje fitinske kiseline

Kad ne namačemo bademe, u njima se zadržava fitinska kiselina, koja na sebe veže neke od nutrijenata, sprječavajući njihovu apsorpciju u organizmu.

 

Izvor: Index

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.