Dječji tjedan 2021. – Međunarodna godina voća i povrća

Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije povodom obilježavanja Dječjeg tjedna u listopadu, a u sklopu projekta „Županija – prijatelj djece“ organizirao je 8. listopada 2021. godine Webinar za učenike viših razreda osnovnih škola s područja županije.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2021. godinu Međunarodnom godinom voća i povrća na što se stavio naglasak prilikom organiziranja aktivnosti. Tijekom predavanja govorilo se o sljedećim temama:

Doc. dr. sc. Ivana Stanić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ u predavanju pod nazivom „Gdje smo sada?“ ukazala je na prednosti i nedostatke on line komunikacije za vrijeme pandemije COVID-19.  Naglasak je bio na informacijskoj i informatičkoj pismenosti te razvijanju komunikacijskih vještina kroz nove modele komunikacije što se pokazalo važnim za sve generacije (od veterana do generacije Z i Alfa). Zaključilo se da on line komunikacija ne može zamijeniti bliski kontakt, fizičku aktivnost koja nam je važna za rast i razvoj djece.

 

Ivana Sović, mag. nutr. (Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ) u svom predavanju „Jedem promišljeno“ istaknula je da pravilan rast i razvoj djeteta ide ruku pod ruku s pravilnom prehranom. Djeca trebaju razumjeti važnost unosa svih skupina namirnica, spoznati da je pred njima ključan period stvaranja novih prehrambenih navika te znati kome postaviti pitanja koja se odnose na prehranu i tjelesnu težinu. Cilj je probuditi interes djece te ih usmjeriti kako kroz dan uklopiti 5 porcija povrća i voća. 

Prof. dr. sc. Marija Heffer (Medicinski fakultet u Osijeku) u predavanju „Hrana za pamćenje“ ukazala je na važnost unosa vitamina u organizam, njihovom utjecaju u liječenju bolesti i jačanju imuniteta čovjeka. Na zanimljiv način u svom predavanju provela nas je kroz „Pomorsku povijest „vitamina te ujedno potakla na primjenu istih u kreiranju zdravih i jednostavnih obroka.   

 Karla Generalić, volonter (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek) u predavanju „Aktiviraj sebe i svoj um“ govorila je o tome kako je pandemija COVID-19 utjecala na mentalno zdravlje mladih i na promjene u ponašanju. U drugom dijelu predavanja stavila je naglasak na aktivnosti primjerenim za djecu tijekom pandemije te o njihovoj važnosti i dobrobiti.  

Cilj je bio uključiti najveći broj djece te ih osvijestiti o važnosti i ulozi voća i povrća – zdrave prehrane ljudi, sigurnosti hrane i zdravlju, negativnom utjecaju COVID-19 na mentalno zdravlje djece i mladih te kako motivirati djecu da što kvalitetnije provedu svoje slobodno vrijeme.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.