Europskim novcem Općina Darda mijenja izgled i podiže kvalitetu života

Župan Ivan Anušić danas (20. travnja 2021. godine) posjetio je Općinu Darda, općinu koja je jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj po povlačenju sredstava europskih fondova. Uostalom, po tom modelu na području ove baranjske općine u zadnje četiri godine omogućen je projekt izgradnje romskog naselja u Dardi sa 87 obiteljskih kuća u vrijednosti 40 milijuna kuna, uređenje centra naselja u vrijednosti 25 milijuna kuna, izgradnja Dječjeg vrtića „Radost“ Darda vrijedna 13 milijuna kuna te drugi projekti. Župan Anušić i općinski načelnik Anto Vukoje obišli su neke od zajedničkih investicija ove općine i Osječko-baranjske županije.

– Ukupne investicije Osječko-baranjske županije u Općinu Darda u protekle četiri godine iznosile su pet milijuna kuna. Najvažniji projekti tiču se izgradnje i uređenja cesta, a realizirani  su putem Županijske uprave za ceste, potom tu je naš projekt besplatnog školskog obroka za sve učenike osnovnih škola. To su i projekti koje je nominirala Općina Darde, ali i obnova i rekonstrukcija zgrade Područne škole u Mecama, projekt dostupnije primarne zdravstvene zaštite na području cijele županije. Općina Darda je po povučenim sredstvima Europske unije jedna od vodećih općina ne samo u Županiji nego i šire. Kroz Intervencijski plan uspjeli su napraviti potpunu promjenu vizure mjesta i općine Darda – rekao je župan Ivan Anušić te čestitao načelniku i njegovim suradnicima na ostvarenim rezultatima. Naglasio je kako će Osječko-baranjska županija i dalje intenzivno surađivati s ovom općinom, kao uostalom i drugima jer se zalaže za ravnomjeran razvoj svih jedinica lokalne samouprave.

Načelnik Općine Anto Vukoje zahvalio je Županiji i županu Anušiću na svim dosadašnjim pomoćima, a takvu suradnju očekuje i ubuduće.

– Općina Darda ne bi mogla ostvariti ovakve projekte bez županije, ministarstava i države, zbog skromnog proračuna ne bi mogla financirati ni svoj mali dio u projektima. U protekle četiri godine Općina je povukla više od 110 milijuna kuna europskih sredstava i jedino na taj način možemo realizirati tako velike projekte i iznose – rekao je načelnik Vukoje te najavio nove projekte kojima želi ovu općinu učiniti još pogodnijom za život stanovništva.

– Općina nema kredita, imamo dobar tim za EU projekte, svugdje se javljamo na natječaje i to je urodilo plodom – zaključio je Vukoje te dodao:

– Uz već navedene projekte, u Općini Darda u zadnje četiri godine provođeni su i projekti romskog doma kulture u vrijednosti 4 milijuna kuna, 7 milijuna kuna uloženo je u udruge i edukacije, 16 milijuna kuna u projekte kanalizacije, 10 milijuna kuna u naselje Mece od obnove starog dječjeg vrtića i zgrade škole do doma kulture, zatim dom kulture u Uglješu, dječja igrališta u Švajcarnici i romskom naselju Zlatnica, od dvorca Esterhazy do konjičkog kluba uređuju se kolnik i kružni tok, projekt je vrijedan 1,7 milijuna kuna, a radi se u partnerstvu Općine i Županije, rekao je načelnik Vukoje.

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Komentiraj

Najnovije