Evo kako možete provjeriti pijete li dovoljno vode

Vjerojatno ste mnogo puta čuli da trebate piti osam čaša vode dnevno. I dok zdravstveni radnici to uglavnom i preporučuju, istina je da ne postoji standardna količina vode koju bi netko trebao piti svaki dan. 

Nebrojene su koristi od pijenja vode: Ona utječe na sve, od metabolizma do raspoloženja.

Koristi od pijenja vode

Naturopat Drew Sinatra objasnio je za Real Simple da je voda ‘prijenosnik’ tvari i nutrijenata kroz tijelo.

“Važna je za regulaciju temperature, znojenje je način na koji se vaše tijelo rashlađuje. Pijenjem vode također izbacujete toksine iz tijela, olakšavate probavu, poboljšavate koncentraciju, fokus, energiju, elastičnost kože, raspoloženje, i generalno zdravlje”, govori on. Kako sve stanice u tijelu koriste vodu i ona je neophodna za obavljanje tjelesnih funkcija, ključna je stvar ostati dovoljno hidratiziran.

Koliko vode treba piti svaki dan?

Nekoliko je faktora koji vam mogu pomoći da odredite koliko vam je vode potrebno svaki dan.

“Dob, starijim ljudima treba manje vode. Razina aktivnosti, nakon naporne vježbe ili saune, trebat ćete više vode. Prehrana, ovisno o tome je li temeljena na mnogo proteina, soli ili vlakana. Klima, vruća ili suha zahtjeva više vode. I određeni lijekovi mogu utjecati na količinu vode koja je potrebna nekome”, govori Sinatra.

Različite studije su tijekom godina donosile različite preporuke o tome koliko je vode potrebno, a većina zdravstvenih autoriteta preporučuje oko dvije litre ili oko osam čaša vode dnevno.

“U ovu količinu možete uključiti vodu, ostala pića i tečnu hranu”, objašnjava nutricionistica Serena Poon.

Kako ćete znati pijete li dovoljno vode?

Boja urina i učestalost odlaska na zahod dobri su pokazatelji razine hidratacije organizma.

Prije nego što počnete brojati čaše ili litre vode koje pijete, pogledajte svoj urin.

“Odličan način da vidite pijete li dovoljno vode je urin, njegova boja i učestalost. Odlazak na zahod svakih 90 minuta do dva sata je normalan. Ako vam je urin tamnije boje ili idete mokriti svakih 6 sati ili rjeđe, teško da pijete dovoljno vode. Ako mokrite svakih 30 minuta i urin vam je potpuno proziran, vjerojatno pijete previše vode i onda vjerojatno samo prolazi kroz vaše tijelo ne koristeći vam”, govori Sinatra.

Obratite pozornost i na elastičnost kože.

“Uštinite se za nadlanicu i nakon nekoliko sekundi pustite kožu. Ako se kože odmah vrati na mjesto, vjerojatno pijete dovoljno vode. Ako joj treba neko vrijeme, vjerojatno ste dehidrirani. Drugi simptomi dehidracije uključuju vrtoglavicu, omaglicu i nesvjesticu”, objašnjava Sinatra.

Namirnice bogate vodom

Ako se ne možete natjerati da pijete vodu, postoji nekoliko načina kako da povećate unos vode. Možete vodu obogatiti voćem, dodati smrznuto voće umjesto leda ili se odlučiti za neku od mineralnih voda bez šećera. Možete i jesti hranu koja sadrži mnogo vode. Mnogo voća i povrća bogato je vodom i mogu biti izvrstan izvor hidratacije.

Od voća se možete odlučiti za jagode, lubenica, grejp, breskva, ananas, naranče, kokosova voda, maline, a među povrće dobar su izbor krastavci, tikvice, rajčice, karfiol, kupus, zelena salata, zelene paprike, celer i špinat.

Ove stvari zaobiđite u širokom luku

Izbjegavajte konzumirati previše soli, kofeina i alkohola.

Svi stručnjaci se slažu da je za hidrataciju važno držati se dalje od obrađene hrane koja, ne samo da sadrži malo vode, nego sadrži velike količine soli (čak i slatkiši) koje će vaše pokušaje hidratacije učiniti napornijima nego što jesu.

Isto se odnosi i na kavu. “Kava se ponaša kao diuretik i može vas dehidrirati. Govorim svojim pacijentima da za svaku popijenu šalicu kave moraju popiti i šalicu vode”, objašnjava Sinatra.

O tome koliko je alkohol štetan za hidrataciju organizma, nije potrebno govoriti. Od glavobolje, mamurluka i lošeg tena najlakše ćete pobjeći izbjegavanjem alkohola i dovoljnim unosom vode.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.