Glumili da su bolesni, pa naplaćivali osiguranje

Lažne račune mogli su krivotvoriti jer je dvoje osumnjičenih u vlasništvu imalo putničku agenciju.

Četiri osobe u dobi od 37,39, 26 i 66  godina sumnjiče se za da su počinili više prevara kojima su više osiguravajućih društava prevarili za oko 380.000 kuna, piše Večernji list.

Kako je priopćila PU primorsko-goranska, sumnjiči ih se da su od ožujka 2018. do travnja 2020. s osiguravajućim društvima ugovarali police putnih osiguranja. U tim ugovorima bila je klauzula da se putovanje može otkazati zbog bolesti.  A osumnjičenici su naravno bili “bolesni” prije putovanja, pa su zahtijevali isplatu naknade iz osiguranja.

Prethodno su dostavljali lažnu dokumentaciju, odnosno lažne račune putničkih agencija. Lažne račune mogli su krivotvoriti jer je dvoje osumnjičenih u vlasništvu imalo putničku agenciju. Osim za sebe, lažne račune su izdavali i za druge osumnjičenike, a osiguravajućim društvima su dostavljali lažne potvrde o plaćenim putovanjima, preinačenu medicinsku i drugu dokumentaciju (rezervacije smještaja, zrakoplovnih karti i slično). Sve su to činili kako bi im bila isplaćena naknada iz osiguranja po otkazu inozemnih putovanja zbog lažne bolesti.

Sumnjiči ih se da su pet osiguravajućih društva oštetili za 380.000 kuna, dok su pojedinačno stekli protupravnu imovinsku korist u iznosima između 46 i 120.000 kuna.

Foto: Pixabay.com

Najnovije