IN MEMORIAM ADALBERT BELA GYEREK (21. listopada 1943. – 3. prosinca 2020.)

IN MEMORIAM ADALBERT BELA GYEREK (21. listopada 1943. – 3. prosinca 2020.)

Datum objave: 04. 12. 2020.

U četvrtak, 3. prosinca zauvijek nas je napustio naš kolega i prijatelj, član Amaterskog kazališta Belišće, Adalbert Bela Gyerek. Došao je u kazalište davne 1963. godine i ostao do danas. Mladić s trubom, kako su ga često nazivali, krasio je gotovo sve glazbene programe Kazališta od samih početaka svojim izvedbama na trubi. Članovi Zabavnog orkestra Amaterskog kazališta s ponosom su na nastupima isticali da među sobom imaju člana koji je tu još od samog osnutka Zabavnog orkestra. Svi smo ga voljeli, ne samo zato što je svojim lirskim izvedbama poznatih melodija oduševljavao publiku i nas glazbenike, nego i zato što je uvijek dobre volje širio radost gdje god je došao. Uvijek spreman nastupiti, doći na probu, ali i pomoći u svakom obliku, kao čovjek i pogotovo kao vrsni svestrani majstor sam je pitao što nam treba i odmah to i napravio.

Radni vijek proveo je u tadašnjem Kombinatu Belišće i kasnije Gradu Belišću kao građevinski tehničar. U samom Belišću ostavio je iza sebe puno građevinskih rješenja, a u Kazalištu ga pamtimo kad je na jednoj probi početkom devedesetih godina s pozornice vidio kako visi krov nad gledalištem i prijeti urušavanjem. Nakon statičke procjene pristupilo se sanaciji i izbjegnuta je velika nesreća i šteta. Zahvaljujući tome, još i danas ponosno stoji tadašnji Dom kulture, a danas novi i obnovljeni Centar za kulturu Sigmund Romberg. Bio je vrsni zaljubljenik i kolekcionar oružja koje je jako dobro poznavao, te vrhunski restaurirao i popravljao. Na državnim natjecanjima u streljaštvu često je osvajao prva mjesta. Bio je dragovoljac Domovinskog rata.

Dobitnik je mnogih nagrada, čak dvije Zlatne diplome Hrvatskog sabora kulture, 1997. i 2006. godine, plakete Grb grada Belišća 2007. godine i priznanja za 55 godina amaterskog rada u Amaterskom kazalištu Belišće 2018. godine.

I danas gdje god se okrenemo u Kazalištu vidimo nešto što je naš Bela napravio ili popravio pa se sjetimo njegove dobrote i  vedra duha koji će uvijek živjeti s nama.

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.