Kako razvod roditelja utječe na intimne odnose djece

Sve više brakova u zapadnom svijetu završava razvodom što utječe na djecu rastavljenih i njihovu percepciju o ljubavnim odnosima. Kao posljedica rastave, kod djece se mogu razviti određeni obrasci ponašanja koji utječu na njihov način emocionalnog vezanja u odrasloj dobi.

Razvod braka je težak proces koji utječe na svakog člana obitelji, a ponajviše na djecu. Posljedice rastave možda nisu vidljive odmah, no te ne znači da ih nema.

Od ranog djetinjstva roditelji su djeci glavna veza s ostatkom svijeta, stoga od svog rođenja s njegovateljima stvaraju siguran stil vezanosti u kojem se dijete može osloniti na druge te biti podrška drugima, što je temelj zdravog odnosa. Razvod sam po sebi ne stvara nesigurnost pri emocionalnom vezanju kod djece već to ovisi o ishodu rastave.

– Stil privrženosti povezan je s onim što je dijete doživjelo prije, tijekom i nakon razvoda – kaže terapeutkinja Chamin Ajjan.

Drugim riječima, ako je rastava bila sporazumna i roditelji otvoreno komuniciraju s djetetom tijekom postupka razvoda, djetetu se pruža osjećaj sigurnosti i stabilnosti te će ono vjerojatno odrasti sa sigurnim stilom vezanosti, objašnjava Ajjan. Suprotno, u slučaju napetih i visokokonfliktnih rastava, izloženost psihofizičkom nasilju i visokoj razini stresa može dovesti do niza nesigurnih stilova vezanja kod djece, a najčešće je riječ o izbjegavanju vezanja u potpunosti ili neorganiziranoj vezanost.

Izbjegavanje vezanja

Dijete koje se tijekom procesa rastave osjeća napušteno, može razviti ambivalentan stil privrženosti u kojem postaje izuzetno neovisno i neugodno kad veze postanu preozbiljne, kaže Ajjan.

Neorganizirana vezanost

Ovaj stil vezanosti karakterizira kontradiktornost. Istovremeno se javlja potreba za bliskošću i duboki strah od vezanja za druge. Sosa navodi da je riječ o povuci-potegni pristupanju emotivnim odnosima, a potom izbjegavanja istih zbog straha.

Osobe koje razviju nesiguran stil vezivanja u odrasloj dobi mogu “zaglaviti” u ponavljajućem ciklusu kaotičnih veza, potpuno izbjegavati intimne veze ili pak napuštati odnose čim postanu ozbiljni. Pojavljuju im se poteškoće u formiranju i održavanju odnosa, strah od napuštanja i izdaje te zabrinutosti jesu li voljeni.

– Međutim, nesigurna vezanost nije naša sudbina. Iako nas je djetinjstvo možda oblikovalo na određeni način, u mogućnosti smo promijeniti stvari – kaže Sosa.

 

Izvor: mbgmindfulness

Foto: Pexels.com

Najnovije