KATASTROFA SDP-A U SLAVONIJI! Nisu uspjeli prikupiti dovoljan broj potpisa za župana, u Slavonskom Brodu nositelj liste osuđen zbog neplaćanja alimentacije!

Skupili smo toliko koliko smo skupili“, rekao je Tomić kojeg je Glavni odbor imenovao za povjerenika stranke u Osječko-baranjskoj županiji i dodao kako je tu dužnost preuzeo samo dva dana prije predaje potpisa i da nedostaje 181 potpis za kandidaturu za župana. SDP se pred lokalne izbore susreo s potpunim rasulom svojih stranačkih podružnica u Slavoniji.

Osječko-baranjsko izborno povjerenstvo objavilo je da je odbilo kao nepravovaljanu listu kandidata SDP-a za župana jer nije imala dovoljan broj potpisa, od 3897 potpisa bilo je 878 nevjerodostojnih.

Nakon što je SDP u Vukovaru ostao bez dijela članstva zbog raskola stranke koji je izazvao Željko Sabo, neće imati ni kandidata za Osječko-baranjsku županiju. Denis Ambruš kojega je stranka htjela kandidirati nije predao dovoljan broj valjanih potpisa, a što znači da je „diskvalificiran“ iza daljnje izborne utrke. Nevažećih je gotovo 900 potpisa. Dakle, ne govorimo o 50 ili 100 potpisa. To je ogromna brojka.

“Točno je da nije skupljeno dovoljno potpisa. Nikoga ne krivim za to niti ću u ikoga upirati prstom. Ja sam dobio posao da pripremim listu, imao sam dva dana, to smo napravili, ali problem s potpisima nismo uspjeli riješit”, kazao je povjerenik Tomić. Poručio je kako nije bilo suradnje između gradske i županijske organizacije, kako su se tenzije u toj županiji u SDP-u povećale nakon parlamentarnih izbora kada se u petoj izbornoj jedinici osvojilo svega tri mandata i kako se do danas situacija nije stabilizirala.

U Rješenju Izbornog povjerenstva, kojim je odbijen taj SDP-ov prijedlog kandidata za župana i zamjenika župana, navedeno je, uz ostalo, da je na listi bilo 3897 potpisa, a od utvrđenih 878 nevjerodostojnih, 458 imalo je dupli potpis, 237 neispravan OIB, 19 nepotpunih podataka, a sedam potpisnika ne postoji u registru birača.

SDP-ova lista nema dovoljan broj potpisa birača jer je u jedinicama lokalne samouprave s više od 300 tisuća stanovnika do 500 tisuća stanovnika za župana potrebno potrebno 3200 potpisa.

Osječko-baranjski SDP, čiji je donedavni predsjednik Domagoj Hajduković u ponedjeljak podnio ostavku na tu dužnost, predao je listu za Županijsku skupštinu Osječko-baranjske županije.

Damir Tomić, kojeg je Glavni odbor imenovao za povjerenika stranke u Osječko-baranjskoj županiji, je rekao kako je tu dužnost preuzeo samo dva dana prije predaje potpisa i da nedostaje 181 potpis za kandidaturu za župana.

„Bili su kratki rokovi da nešto poduzmem, a pokazalo se da je kod prikupljenih potpisa bilo i nečitkih potpisa kao i pogrešnih OIB-a. Skupili smo toliko koliko smo skupili“, rekao je Tomić dodavši da su prikupili 3897 potpisa, a nevažećih je bilo 878 potpisa, “što znači da su imali 3019 važećih potpisa”.

Nakon što je SDP-u kao nepravovaljana odbijena lista za osječko-baranjskog župana, oglasio se i predsjednik stranke Peđa Grbin, koji smatra kako je sad potpuno jasno da je odluka o raspuštanju organizacije u Osječko-baranjskoj županiji bila opravdana i nužna.

U susjednoj Brodsko-posavskoj županiji, točnije Slavonskom Brodu, novi skandal uništio je SDP. Izvora iz brodsko-posavskog SDP-a kažu kako kandidat koji nosi SDP-ovu listu za gradsko vijeće Slavonskog Broda Stribor Valenta ima presudu iz 2014. godine jer punih 11 godina nije plaćao alimentaciju. Štoviše, postoji  i presuda prema kojoj stoji da je Stribor Valenta osuđen uvjetno na pet mjeseci upravo jer nije plaćao alimentaciju. Isti izvori iz SDP-a i kažu kako je ta sudska presuda od Valente zapravo javna tajna unutar te organizacije i nešto na što se upozoravao više puta i sam stranački vrh. Navodno se o njoj govorilo i na samoj sjednici Glavnog odbora. o slučaju Valenta se doista govorilo  i ranije no nikada se taj podatak nije išao do kraja ispitivati.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je pak kazao kako „oni u SDP–u imaju nultu stopu tolerancije na kriminal bilo koje vrste pa im je tako i neplaćanje alimentacije neprihvatljivo“. Što je Grbin o tome mislio kada su se sastavljale izborne liste nije poznato, ali potpuno rasulo u SDP-u se nastavlja.

Autor: Predrag Martinović

Komentiraj

Najnovije