Konzumirate previše soli? Evo kako se riješiti te navike

Kuhinjska sol je, u umjerenim količinama, neophodna i značajna za ljudsko zdravlje jer ima važnu ulogu u biokemijskim procesima u organizmu, međutim zbog njene prekomjerne konzumacije ona je danas opasnost za čovjeka.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dnevni unos od 5 grama soli, a prema statističkim podacima u Hrvatskoj se dnevno konzumira čak 11,6 grama soli. Jedan od razloga je dodavanje soli u hranu koja sol već sadrži, ali i stalna konzumacija gotove hrane, grickalica kao što su čips, štapići, kikiriki i pistacio, pekarski proizvodi, umaci, juhe iz vrećice i sl.

Zašto je štetna?

Takav svakodnevni prekomjerni unos soli u organizam dovodi do povišenog krvnog tlaka ili hipertenzije, ali i povećava mogućnost pojave bubrežnih kamenaca, raka , osteoporoze i astme.

Kako smanjiti unos soli?

Kako biste smanjili unos soli potrebno je primijeniti i prilagoditi svoju prehranu, a kako to učiniti pročitajte u nastavku.

1. Čitajte deklaraciju na namirnicama koje kupujete i birajte one koje sadrže 1,4 grama soli na 100 grama hrane.

2. Konzumirajte namirnice niskog sadržaja natrija kao što je svježe ili smrznuta voće i povrće.

3. Konzumirajte proizvode koji imaju niski sadržaj natrija poput svježeg sira i jogurta.

4. Svojoj prehrani dodajte i svježe meso i ribu te izbjegavajte dimljene proizvode i proizvode konzerviranje solju.

5. Nastojte izbjegavati polugotova i gotova jela.

6. Sol zamijenite s raznim začinskim biljem, češnjakom, paprom, vinskim ili jabučnim octom te sokom od limuna.

7. Konzumirajte hranu koja sadrži veće količine kalija (voće i povrće) kao što su grah, krumpir, rajčica i banana.

8. Bitno je smanjiti unos soli postepeno.

Promijenite navike

Promjenom svojih nezdravih svakodnevnih navika doprinijet ćete smanjenju visokog krvnog tlaka, povećati učinak lijekova koje koristite za određene bolesti. Osjećat ćete se bolje i zdravije, a i vaša će hrana imati puno bolji okus.

 

Izvor: ZJZDNZ

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.