Kuhana vs sirova hrana: Evo koje su prednosti i nedostaciu obiju vrsta hrane

Kuhanje hrane može poboljšati njen okus, ali može i promijeniti njen nutritivni sadržaj. Zanimljivo je da se neki vitamini kuhanjem gube, dok drugi postaju dostupniji organizmu, a sve ovisi od pojedinačnog odabira namirnica.

Neki tvrde da je konzumiranje sirove hrane put ka boljem zdravlju. Međutim, određena kuhana hrana ima jasne nutritivne prednosti.

Kuhanje može uništiti enzime u hrani

Kada konzumirate hranu, probavni enzimi u vašem tijelu pomažu da je razgradite na molekule koje se mogu apsorbirati. Hrana koju jedete također sadrži enzime koji pomažu probavi.

Enzimi su osetljivi na toplinu i lako se deaktiviraju kada su izloženi visokim temperaturama. Ustvari, gotovo svi enzimi se deaktiviraju na temperaturama preko 47°C.

Ovo je jedan od primarnih argumenata u korist ishrane sirovom hranom. Kada se tijekom postupka kuhanja enzimi hrane promijene, potrebno je više enzima da se ona probavi.

Pristalice prehrane koja se temelji na sirovoj hrani tvrde da ovo stvara stres vašem tijelu i može dovesti do nedostatka enzima. Međutim, ne postoje znanstvene studije koje bi podržale ovu tvrdnju.

Ljudsko tijelo proizvodi enzime nužne za probavu hrane, a tijelo apsorbira i ponovo luči neke enzime, pa je malo vjerojatno da će probavljanje hrane dovesti do nedostatka enzima.

Znanost još nije pokazala negativne zdravstvene učinke konzumiranja kuhane hrane s denaturiranim enzimima.

U procesu kuhanja gube se neki vitamini topivi u vodi

Sirova hrana može biti bogatija određenim hranjivim sastojcima od kuhane koji se mogu izgubiti tijekom postupka kuhanja. Istraživanja su pokazala da su vitamini topivi u vodi, poput vitamina C i vitamina B, posebno osjetljivi na visoke temperature tijekom kuhanja.

Zapravo, voda koja proključa može smanjiti sadržaj vitamina povrća za 50 do 60 posto.

Neki minerali i vitamin A takođe se gube tijekom kuhanja, iako u manjoj meri. Kuhanje uglavnom ne utječe na vitamine D, E i K topive u mastima.

Ključanjem se postiže najveći gubitak hranjivih sastojaka, dok drugi načini kuhanja učinkovitije održavaju sadržaj hranjivih sastojaka u hrani.

Kuhanje povrća na pari, prženje i miješanje neke su od najboljih metoda kuhanja povrća kada je reč o zadržavanju hranjivih sastojaka.

Kuhana hrana se lakše probavlja

Žvakanje je važan i prvi korak u procesu probave. Čin žvakanja razbija velike komade hrane na male čestice koje se mogu probaviti.

Nepravilno sažvakana hrana je mnogo teža za probavljanje i može dovesti do pojave plinova i nadutosti. Potrebno je znatno više energije i truda za pravilno žvakanje sirove hrane od one koja je kuhana.

Proces kuhanja hrane razgrađuje neka njena vlakna i zidove biljnih stanica, što olakšava organizmu probavu i apsorpciju hranljivih sastojaka.

Kuhanje ubija štetne bakterije i mikroorganizme

Određenu hranu je bolje jesti kuhanu, jer sirove verzije mogu sadržavati štetne bakterije. Kuhanje hrane učinkovito ubija bakterije koje mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom.

Međutim, voće i povrće je generalno sigurno jesti sirovo, sve dok nije zagađeno.

Špinat, zelenu salatu i rajčice najčešće zagađuju bakterije, dok sirovo meso, riba, jaja i mliječni proizvodi često sadrže bakterije koje vam mogu naštetiti.

Sve zavisi od vrste hrane

Namirnice koje je zdravije jesti sirove su brokula, kupus, luk, češnjak, piše Healthline.

Namirnice koje su zdravije kada su kuhane su šparoge, špinat, rajčica, mrkva, krumpir, mahunarke, meso i riba.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.