Ljestvica najbogatijih na svijetu: Musk na drugom mjestu, prešišao Gatesa

U ponedjeljak 23. studenog Bloombergov indeks milijardera svrstao ju Elona Muska na poziciju iznad Billa Gatesa čime je Musk postao druga najbogatija osoba na svijetu. Na prvom mjestu nalazi se Jeff Bezos. 

Neto vrijednost 49-godišnjeg poduzetnika Elona Muska porasla je sa 7,2 na 127,9 milijardi dolara, potaknuta još jednim skokom cijene Tesline dionice. Musk je svojoj neto vrijednosti ove godine dodao 100,3 milijarde dolara, najviše od svih na Bloombergovom indeksu milijardera, ljestvici od 500 najbogatijih ljudi na svijetu. U siječnju je zauzeo 35. mjesto.

Za njegov napredak prema ljestvici bogatstva uglavnom je zaslužna Tesla čija se tržišna vrijednost približava 500 milijardi dolara. Otprilike tri četvrtine njegove neto vrijednosti čine Tesline dionice.

Ovo je tek drugi put u osmogodišnjoj povijesti indeksa da je suosnivač Microsofta Bill Gates zauzeo niže mjesto od drugog. Godinama je držao prvo mjesto prije nego što ga je osnivač Amazona Jeff Bezos prestigao 2017. godine.

Neto vrijednost Gatesa od 127,7 milijardi dolara bila bi puno veća da tijekom godina nije tako donirao u dobrotvorne svrhe. Od 2006. godine putem svoje zaklade dao je više od 27 milijardi dolara. Također, njegova dobrotvorna zaklada jedno je od najistaknutijih tijela koja podupiru istraživanja o cjepiva protiv koronavirusa, a poznato je i da je izrazio zabrinutost zbog Muskove navodne sumnje u podatke o pandemiji i prihvaćanja određenih teorija zavjere.

Godina je sigurno bila unosna za najbogatije ljude na svijetu. Unatoč pandemiji i široko rasprostranjenim otkazima koji su nesrazmjerno utjecali na svjetsku radničku klasu i siromašne, i sami članovi indeksa Bloomberg zajedno su zaradili 23% – ili 1,3 bilijuna dolara – od početka godine.

 

Izvor:  Fortune

Foto: snimka zaslona Bloomberg

Najnovije