Nakon 120 godina otkriven novi koraljni greben u Australiji

U moru kod Australije nakon 120 godina pronađen je novi koraljni greben. Greben je dugačak 1,5 kilometara i uzdiže se 500 metara, a otkrio ga je Oceanski institut Schmit koji trenutno provodi dvanaestomjesečnu misiju istraživanja slabo proučenih voda oko australskih grebena.

U 19. stoljeću pronađen je australski Veliki koraljni greben kojeg čini gotovo 3.000 pojedinačnih grebena koji započinju u velikim dubinama i skoro dosežu površinu mora. Sada, prvi put u 120 godina, Oceanski institut Schmidt, pronašao je još jedan takav koraljni greben.

Novootkriveni greben je dužine 1,5 kilometara, uzak je, te se uzdiže 500 metara u visinu. Greben podržava sve glavne sastojke uspješnog tropskog grebena, s tvrdim koraljima, mekim koraljima, ribom i morskim psima, rekao je dr. Robin Beaman sa Sveučilišta James Cook.

Član tima Mardi McNeil s Tehnološkog sveučilišta Queensland, situaciju na grebenu je opisao kao “oluju riba i morskih pasa”. To je u suprotnosti s plitkim vodenim grebenima u sjevernoj zoni Velikog koraljnog grebena, od kojih se većina nije oporavila od događaja masovnog izbjeljivanja 2016. godine, koji je posebno pogodio to područje.

Činjenica da je nešto tako veliko i važno moglo toliko dugo biti skriveno nadomak obale Queenslanda, a da to nitko nije primijetio, temelji se na našem lošem poznavanju morskog dna gdje brodovi nisu ugroženi, objasnio je dr. Beaman.

Oceanski institut Schmidt stoga želi mapirati cijelo područje oko Velikog koraljnog grebena. Dosad je mapirano 90 posto područja, pa iako se ne isključuje pronalazak nečega drugog, šanse nisu velike. U međuvremenu, samo je 20 posto dubokog oceana u svijetu mapirano modernim alatima, ali Institut sudjeluje u projektu čiji je cilj to promijeniti do 2030. godine.

 

Izvor: IFL Science!
Foto: Pexels.com

Najnovije