OPROŠTAJ OD DOSADAŠNJEGA ŽUPNIKA FRA BRANKA JANJIĆA

23. 8. 2021.

U nedjelju 22. kolovoza na euharistijskome slavlju u 8 sati dosadašnji župnik župe svetog Josipa Radnika u Belišća fra Branko Janjić oprostio se od župljana i suradnika. U svojoj homiliji rekao je da se danas susrećemo s teškim Isusovim riječima, izravnim i nedvosmislenim. One pred nas uvijek stavljaju izbor. Nakon Isusova objašnjenja, njegovi učenici su i dalje tvrdi te ga neki napuštaju. U trenutku kad je izgledalo kao da je sve propalo, da je vrijeme da svatko od njih krene na svoju stranu, Šimun Petar skromni ribar iz Betsaide izriče ispovijest vjere: „Gospodine, kome da idem? Ti imaš Riječi života vječnog.“ Navodi tri razloga zbog kojih učenici ostaju s Isusom i ne pridružuju se većini. Prvi razlog je da ne možemo otići „na silu“: ako odemo, moramo znati kome ćemo otići, kod koga se može naći nešto bolje ili uvjerljivije. Ovo je za nas važno da ne postupamo žurno i na brzinu. To je razumski razlog, važan za vjeru i za svaku našu životnu odluku, za mladog čovjeka koji se nalazi na raskrsnici života, za oca ili majku koji trebaju donijeti odluku hoće ostati u obitelji ili je napustiti, pa i za svećenika koji treba promijeniti sredinu.

U ime cijele župne zajednice fra Branku Janjiću obratili su se Dražen Dorkić, pjevač Mješovitog župnog zbora i Šimo Šarčević, član Župnog ekonomskog vijeća i jedan od najbližih suradnika. Dražen je svoj govor stavio u dvije riječi: oprostite i hvala. „Oprostite, što smo u ovih dvanaest godina ponekad bili naporni, što nismo uvijek bili vjerni i poslušni, možda Vam oduzimali slobodno vrijeme kojeg zasigurno niste imali previše. Oprostite na izgovorenim ružnim riječima, neprimjerenom ponašanju i nerazumijevanju. Hvala Vam na vašem dvanaestogodišnjem služenju u našoj župi: što ste svojim predanim radom i zalaganjem uspjeli kao pravi pastir voditi nas vjernike; što ste nam omogućili brojna hodočašća i razna događanja vezana uz župu; predano i s osmjehom razgovarali posebno sa svakim tko je htio čašicu razgovora, savjet, utjehu, dobru i lijepu riječ.“ Šimo Šarčević je, kratkom kronologijom, prošao kroz put i djelo fra Branka u Belišću. Nakon mlade mise 12. srpnja 2009. godine, dolazi u našu župu sv. Josipa Radnika i postaje župni vikar sljedeće četiri godine. Novu službu dobiva nakon četiri godine kada je imenovan desetim po redu župnikom od osnivanja naše župe i tu službu vršio je sljedećih osam godina. „Nabrajati što je napravio je stvar statistike i njih ćemo ostaviti za drugi put, ali ipak izdvojit ćemo tri za koje je fra Branko itekako zaslužan. To su: kip Gospe Lurdske na ulazu u crkvu te u glavnoj lađi sedam vitraža s prikazom sedam svetih sakramenta. Donedavno prepoznatljivi simboli Belišća bili su vodotoranj i tvornički dimnjaci, a sada, šetajući gradom, na Oštrom ćošku uočit ćemo skulpturu Uskrslog Krista, novo okupljalište vjernika koji traži utočište u molitvi. Dragi fra Branko, kada dođe teško, poštuj oluje u svome životu, jer one su od tebe napravile stijenu kakva si danas. Pred tobom je puno godina života, rada, molitve, žrtve na koju te Gospodin pozvao na rad u svojoj njivi. Budi siguran: gdje god da ćeš biti, bit ćeš u našim molitvama, kao što je molio sv. Pio iz Pietrelcine: ‘Moli, nadaj se i ne brini.’ Briga je uzaludna, Bog je milostiv i čut će tvoju molitvu. Molitva je najbolje oružje koje imamo, ona je ključ do Božjeg srca.“

Na samom kraju riječi zahvale uputio je i fra Brankov subrat, novoimenovani župnik u Belišću fra Marko Neretljak: “U ime samostanskog bratstva, Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša te u ime čitave župne zajednice želim tebi, dragi brate Branko, zahvaliti na nesebičnom i neumornom, radosnom redovničkom i svećeničkom životu koji si živio dvanaest godina u ime Isusa Krista ovdje u Belišću.  S obzirom da sam s tobom proveo godine bogoslovije, formacije i zajedničkog života, želio bih kroz nekoliko rečenica izraziti što si ti sve ovdje utkao i učinio u župnom i samostanskom bratstvu. Dok sam dijelio život s tobom u bratstvu, ono što mi je uvijek prvo došlo na pamet su misli koje su suvremenici upućivali svetom Ivanu Boscu: ‘Vrata otvorena, a srce još više.’ Vrata samostana, župne crkve i svoga srca uvijek otvorena za svakog čovjeka. Poznajući tebe i tvoj obiteljski put, prilike i okolnosti rata i svega onog što je došlo nakon toga, uvijek sam imao dojam da nigdje nisi pronašao svoj dom, budući da si jako puno mjesta stanovanja promijenio u svom životu. Ali nekako sam upravo osjetio, živeći s tobom i kasnije kada smo bili razdvojeni, da si upravo ovdje u Belišću našao mjesto gdje si se osjećao posebno prihvaćeno. Ovdje si na poseban način satkao mozaike svoga života. Vjerujem da će Belišće uvijek ostati u tvome srcu i da ćeš se uvijek rado sjetiti svih župljana.“

Riječi zahvale uputio nam je i sam fra Branko Janjić koji je rekao da je Belišće sredina u kojoj je on najduže živio u svom životu. „Pronašao sam prave prijatelje, ušao u radosne, ali i tužne trenutke nekih obitelji: nekima postao drugi sin, nekima pridruženi član, postao kum i zavolio župu i grad.“ Istaknuo je da ništa to ne bi mogao da mu nije bilo subraće: „Jedna velika hvala svima koji su na bilo koji način pomogli život župne zajednice i samostanskog bratstva.“ Na samom kraju novom župniku fra Marku i župnom vikaru fra Mirku zaželio je blagoslovljene pastoralne korake, te vjeruje da će njihovo znanje i oduševljenje nastaviti nositi ovu zajednicu.

Na prijedlog provincijala i provincijske uprave riječki nadbiskup mons. Mato Uzinić imenovao je fra Branka Janjića župnikom u župi sv. Franje Asiškoga na Pehlinu u Rijeci. Fra Branko će se također tijekom sljedećih godina usavršavati i specijalizirati na polju psihoterapije.

 

(tekst: Marko Kapular; foto: Krešimir Šarčević)

 Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.