OŠ Vijenac domaćin Državne smotre Biosigurnost i biozaštita

Osnovna škola Vijenac iz Osijeka domaćin je 2. Državne smotre Biosigurnost i biozaštita koja se u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održava 11. i 12. svibnja 2022. godine u Osijeku. Svečano otvaranje smotre bilo je danas (11. svibnja 2022. godine) u Domu Hrvatske vojske „Brigadir Ivan Rebrina“ u Osijeku, a sudionike je pozdravio i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Prije Državne smotre održane su smotre Biosigurnosti i biozaštite na međužupanijskoj razini na kojima su sudjelovali učenici 144 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, a na poziv Državnog povjerenstva na Državnoj smotri sudjeluje 15 timova učenika sa svojim mentorima. Učenici svoje istraživačke radove izlažu u tri kategorije, i to 5. i 6. razred, 7. i 8. razred te učenici srednjih škola. Riječ je o malim znanstvenim posterima na teme poput Hrana i voda – kako ih učiniti sigurnima? Kako spriječiti i liječiti zarazne bolesti? Vlastiti dom kao izvor zaraze, Najzaraznije bolesti na svijet, Utjecaj otkrića cjepiva na čovječanstvo…

– Projekt Biosigurnost i biozaštita se iz Osijeka i Osječko-baranjske županije proširio na cijelu Hrvatsku, što potvrđuje da je dobro pripremljen i da je riječ o važnoj temi, temi o kojoj svi trebamo voditi računa. Učenici će sada, na Državnoj smotri, pokazati što su tijekom godine učili i pripremali, a ova tema će i u budućnosti biti uvijek aktualna – rekao je zamjenik župana Josip Miletić na otvaranju Državne smotre te čestitao djelatnicima OŠ Vijenac, kao i svim sudionicima projekta i Državne smotre.

Program Državne smotre nastavlja se 12. svibnja izlaganjem radova školskih timova iz Srednje škole Pakrac, OŠ Ivana Mažuranića iz Vinkovaca, OŠ Kenigec Gornji, OŠ Julije Benašića iz Iloka, Srednje škole Antun Matijašević Karameo s Visa, OŠ Župe Dubrovačke, OŠ Sućidar iz Splita, OŠ Josipa Pupačića iz Omiša, OŠ Vladimir Nazor iz Budinščine, Gimnazije A.G. Matoš iz Zaboka, OŠ Kraljice Jelene iz Solina, OŠ Šime Budinića iz Zadra, Srednje škole Vladimir Nazor iz Čabra i III. gimnazije iz Splita. Slijedi njihovo ocjenjivanje te završna svečanost na kojoj će biti dodijeljena priznanja i nagrade sudionicima smotre.

Projekt „Biosigurnost i biozaštita”

Izbijanjem pandemije virusa SARS-CoV-2 uočena je važnost dodatne edukacije učenika, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika o tom problemu. Važnost promicanja vrijednosti očuvanja ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti bio je glavni poticaj za pokretanje ovog projekta kako bi se u osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj uvelo poučavanje o sadržajima vezanih uz biosigurnost i biozaštitu.

Idejni pokretač i autor projekta „Biosigurnost i biozaštita“ je mr. sc. Maja Kassa, profesorica geografije u OŠ Vijenac, koja je zajedno s ravnateljicom Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ prof. dr. sc. Alemkom Markotić izradila kurikulum za ovu izvannastavnu aktivnost i fakultativni program.

Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu te Hrvatski zavod za javno zdravstvo u partnerstvu s Osnovnom školom Vijenac iz Osijeka su tijekom školske 2021./2022. godine provodili projekt „Biosigurnost i biozaštita“. Projekt je proveden kao izvannastavna aktivnost u 329 osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, a podržali su ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.