Otvoren Poduzetnički inkubator Biograd na Moru

U ponedjeljak 26. listopada, otvorio se Poduzetnički inkubator Biograd na Moru, na istočnom ulazu u Industrijsku zonu Biograd. Inkubator se prostire na 2.403,36 metara kubičnih na tri etaže, odnosno 17 uredskih prostora te 9 proizvodnih hala koje su već počeli koristiti prvi korisnici.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 37.979.211,52 kuna, od čega je 19.945.669,41 kuna financirano iz EU fondova, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Nositelj projekta je Grad Biograd na Moru, a partneri Poduzetnički inkubator Biograd na Moru d.o.o. Biograd na Moru, Poduzetnički inkubator Bios d.o.o. Osijek i CEDRA Split j.d.o.o. Split. Poslovni prostori namijenjeni su poduzetnicima iz područja nautike, turizma, poljoprivrede, ribarstva, marikulture i prehrambene industrije.

– U ovom objektu svoj dom će naći brojni mali i srednji poduzetnici čime će izravno pomoći jačanju lokalnog gospodarstva – poručio je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru.

Projekt nastoji riješiti probleme niske održivosti malih i srednje velikih poduzeća na području Grada Biograda na Moru i šire gravitirajuće urbane aglomeracije koja uključuje i općine Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon, Pašman i Polača.

– Poduzetnički inkubator je podrška i pomoć poduzetnicima da se osamostale, zato su troškovi izuzetno mali. Za metar četvornog uredskog prostora mjesečno se plaća 25 kuna bez PDV-a, a za halu 35 kuna. Poduzetnici iz Biograda za prvu godinu su oslobođeni 100 posto najma, za drugu 80 posto, za treću 60 posto itd. – rekao je Ivan Čupić, voditelj LAG-a Laura.

Kako je turistički sektor u koji se najviše ulagalo “pokleknuo” pred izazovima krize uzrokovane koronovirusom, treba početi ulagati u ostale gospodarske grane.

– Stoga je možda trenutak u kojem bismo trebali fokus premjestiti na poticanje proizvodnih djelatnosti, a osobito onih vezanih uz poljoprivredu i prehranu, ali i razvoj IT sektora te svih djelatnosti utemeljenih na znanju i inovacijama – zaključio je Božidar Longin, zadarski župan.

Izvor: Zadarski list 

Foto: Pexels.com

Najnovije