Pet koraka koji pomažu u zaustavljanju želje za slatkim

Žudnja za slatkim može prilično usporiti mršavljenje.

Ako znate da volite slatko i cijeli život se borite s tim žudnjama, možda ne bi bilo loše da šećer izbacite i tako se borite s time. Naime, šećer ne samo da izaziva ovisnost i nije zdrav nego koči i mršavljenje, ako vam je to cilj. U nastavku je pet jednostavnih savjeta za eliminaciju žudnje za slatkim.

Ne smanjujte slatko, izbacite ga

Nažalost, nema druge ako se želite riješiti žudnje za slatkim. “Baš kao što pušač ponovno postane ovisan nakon jednog dima, tako je nekima i sa šećerom”, kaže dr. Thompson.

Liječnica preporučuje da si postavite jasnu granicu koju nećete prekoračiti što se šećera tiče. “Neće vam dugo trebati da žudnja za šećerom prestane”, kaže.

Srećom, nećete se morati odreći svih slatkih stvari, dr. Thompson govori o dodanom šećeru, prirodni šećeri su u redu, posebno u svježem voću jer je ono i puno vlakana koja usporavanju probavljanje, zbog čega ste dulje siti.

Izbjegavajte umjetne zaslađivače

“Naši okusni pupoljci direktno su povezani s centrima za ovisnost u mozgu. Kada ih aktivirate umjetnim zaslađivačima, od kojih su neki i do 600 puta slađi od šećera, održavate žudnju za slatkim na životu. Osim toga, umjetni zaslađivači uzrokuju i disbalans u crijevnom mikrobiomu, što pad dovodi do loše regulacije glukoze i inzulina”, kaže dr. Thompson.

Izdržite dva tjedna

Svaki okusni pupoljak u dva tjedna će odumrijeti i zamijenit će ga novi. Stoga, nakon što okusne pupoljke prestanete napadati umjetnim sladilima, sve što ćete pojesti nakon ta dva tjedna bit će vam slađe samo po sebi.

Jedite dovoljno hrane koju vaše tijelo treba

To se posebno odnosi na proteine i povrće. To vam treba kako biste se osjećali sito, a kada ste siti manje je vjerojatno da će se javiti žudnja za slatkim.

Neka vam hrana bude jednostavna

Pojednostavite si proces. Jednostavni recepti otklonit će žudnju za slatkim, a istovremeno ćete mršavjeti i postajati zdraviji, piše Eat this.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.