Pet namirnica koje su bogate kalcijem

Kalcij je zasigurno jedan od najvažnijih minerala za funkciju i zdravlje vašeg organizma. Njegova je uloga održavanje zdravlja kostiju i zubi, ali i apsorbiranje nutrijenata kao što je vitamin D. Budući da su minerali elementi koje tijelo ne proizvodi u dovoljnim količinama, njih je nužno nadoknaditi putem svoje prehrane.

Manja zastupljenost kalcija u vašem organizmu može rezultirati poremećajima u organizmu kao što su osteoporoza, srčana oboljenja, povišeni tlak i sl.

Osim kravljeg mlijeka i ostalih mliječnih proizvoda koji su bogati kalcijem, postoje i mnoge druge namirnice koje sadrže puno veću količinu kalcija, a nastavku pročitajte kojim to namirnicama možete unaprijediti svoju prehranu.

Tofu

Pola zdjelice hranjive namirnice od sojinog mlijeka sadrži čak 434 miligrama kalcija što je puno više od količine koju unesete šalicom kravljeg mlijeka, a u kojoj je 305 miligrama kalcija. Prednosti tofua jesu razni načini njegove pripreme. Osim nadogradnje kalcija, tofu je odličan za osobe koje imaju kardiovaskularne probleme i idealan je za vegetarijance i vegane kao zamjena za meso.

Špinat

Samo jedna zdjelica kuhanog špinata sadrži čak 250 miligrama kalcija, a kao i svako zeleno povrće izvor je nutrijenata koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje, ali i preveniranju nastanak brojnih bolesti.

Bademovo mlijeko

Bademi su sa svojih 75 miligrama kalcija kojeg sadrže, idealan dodatak prehrani, a s obzirom na to da se bademovo mlijeko može koristiti u raznim receptima, jednostavan je dodatak prehrani.

Sardine

Mediteranska je prehrana izuzetno zdrava. Sardine su jednostavne za pripremu, a bogate su kalcijem, vitaminom D te Omega 3 masnim kiselinama, svih nutrijenata neophodnih za zdravlje.

Sok od naranče

Jedna čaša soka od naranče sadrži 350 miligrama kalcija, a bitan je i izvor vitamina C i D. Naranča je i izvor antioksidansa koji pomažu u suzbijanju stresa, piše EatThis.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.