Pet stvari za koje aluminijsku foliju ne bismo trebali koristiti

Znate da njome možete zamotati ostatke hrane ili sendvič za posao, ali postoji nekoliko stvari za koje aluminijsku foliju ne bismo trebali koristiti.

1. Ne stavljajte u mikrovalnu pećnicu

Ovo ste možda i znali ali kao podsjetnik za sve druge – nikada nemojte aluminijsku foliju stavljati u mikrovalnu. Za razliku od papira i stakla elektromagnetski valovi ne mogu proći kroz metal pa se odbijaju od nje i tako se stvaraju one iskre koje vas mogu i preplašiti, ali i uništiti mikrovalnu.

2. Ne pecite u njoj kolače

Iako ju možete koristiti ako recimo želite ispeći špek u pećnici, nije najbolja za pečenje kolača. Odgovor je jednostavan – donji dio kolača bi se mogao ispeći puno prije pa biste se mogli razočarati konačnim proizvodom. Koristite masni papir ili samo malo ulja.

3. Ne stavljajte na dno pećnice

U teoriji, dobra je ideja obložiti dno pećnice kako bi se sve masnoće i prljavštine zadržale na njoj i tako izbjeći čišćenje. Ali u praksi to nikako ne bi trebala biti aluminijska folija. Kako biste izbjegli štetu na pećnici nemojte koristiti foliju, umjesto toga možete staviti masni papir ili drugu posudu.

4. Ne koristite za kiselu hranu

Kisela hrana, poput umaka od rajčice ili nekog voća mogu utjecati na sastav folije koja će nakon par dana erodirati. Za takve namirnice koristite plastične vrećice ili staklene posude.

5. Ne bacajte nakon jedne upotrebe

Ovo je jedna od stvari koje možete ponovo koristiti u kuhinji ako je dobro očistite i ako nije pokidana. Ako niste znali možete ju oprati ručno ali i u perilici za posuđe. Isto tako često folija može biti reciklirana pa provjerite gdje to možete učiniti.

Još nekoliko činjenica…

Stručnjaci smatraju kako bi bilo najpametnije dobro obratiti pažnju na količinu aluminija u kuhinji prije pripreme hrane.

Tave i ostala kuhinjska pomagala često oksidiraju i tako dopuštaju da aluminij prodre u hranu koja se na njoj priprema, no to se lako može izbjeći – kada kupite novu posudu za kuhanje ili pečenje, prokuhajte u njoj vodu nekoliko puta dok baza ne postane mat boje. Možda izgledaju ljepše sjajne, ali mat baza je puno bolja za vaše zdravlje. Kako obična folija nema zaštitni sloj koji bi spriječio otpuštanje aluminija, stručnjaci smatraju da migracija aluminija u hranu koja se priprema znači da ćete prekoračiti dozvoljeni dnevni unos u organizam. Pokušajte foliju zamijeniti papirom za pečenje ili ostatke hrane zamatajte u plastičnu foliju.

 

Izvor: Ordinacija

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.