Planinari na Ružica gradu – Zajednica športskih udruga grada Belišća

Evo nas ponovno na Papuku ovog puta smo na sjeveroistočnom dijelu. Dolazimo na Orahovačko jezero, ostavljamo kombi na parkiralištu i krenemo prema Ružica gradu. To je lagana šetnja kroz šumu uz koju su postavljene poučne table za izletnike, a pogotovo interesantno za učenike koje vode njihovi učitelji.
Ružica grad spada u najveći srednjovjekovni grad u Slavoniji i ima oblik elipse. Zidine grada šire se na površini oko 8000 m/2. Ispred samih zidina je prirodno uzvišenje koje služi kao vidikovac sa kojeg se može vidjeti dio panonske ravnice. Zbog svog položaja Ružica grad kroz svoju povijest bila je važan grad. Danas je to ruševan grad i kad ga obilazimo možemo si predočiti da je to bio velik i moćan.
Nakon obilaska Ružica grada odlučili smo da produžimo put prema Starom gradu. Jedan član odluči da se vrati i da nas čeka na Orahovačkom jezeru i naloži vatru. Mi smo hodali prema Starom gradu kroz šumu i uspon se povećavao te smo došli na dio gdje ima i malo snijega. Usput smo brali siremuš ( medveđi luk ) i na pola puta do našeg cilja odlučimo se vratiti i pridružiti našem članu koji nas čeka uz naloženu vatru.
Tu smo pekli tko je što ponio i ručali i družili se oko sat vremena. S obzirom da je vrijeme prohladno , spremamo stvari i vraćamo se doma. Putem smo razgovarali da bi mogli za dva tjedna na slijedeći izlet po Krndiji.
Hvala Gradu Belišću i Udruzi sportskih udruga grada Belišća na ustupljenom kombiju kojim smo obavili ovaj lijepi izlet.

Tekst: Mila Andrić
Slike : Ljiljana Vrbešić, Franjo Šmit, Ružica Degel, Branka Ringl Tomaš, Mila Andrić

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Komentiraj

Najnovije