Planinarski tjedan u Lici i na Velebitu – Zajednica športskih udruga grada Belišća

Ranim jutrom u utorak devetero nas je krenulo na obilazak Like i Velebita. Jutarnja temperatura ugodna za put prema Gackoj dolini, a u planu je obilazak Majerova Vrila.
Vrila Gacke su vrijedan etnografski lokalitet. Područje Gacke se sastoji od devet vrila, a najjača su tri; Klanac, Tonković i Majerovo vrilo.
Nakon obilaska vrila odlazimo do Rizvanuše i nastavljamo makadamskim putom do proširenja puta za parkiranje. Uzimamo ruksake i put pod noge po makadamu te skrećemo desno u šumu, a uspon se povećava kroz takozvani Krivi gaj. Stižemo do planinarske kuće Visočica – 1430m. Kuća je zaključana, a otvara se po dogovoru i najavi domaćinu PD “Željezničar “ Gospić.
Do kuće je ruševina nekadašnjega Gajtanova doma ( uništen je u domovinskom ratu ), a malo dalje je čatrnja ( gusterna ) pitke vode. Dvoje planinara odustaju i ostaju kod planinarske kuće te se penju na obližnji vidikovac i uživaju u travnatim i cvjetnim obroncima vršnog dijela Visočice iako ne vide sam vrh koji se nalazi sakriven nešto istočnije. Nas sedmero nastavljamo uspon prema vrhu. Stižemo na vrh Visočice -1619 m sa kojeg se pruža pogled na Liku i Velebit. Imamo malu pauzu uz okrjepu, slikamo se i slijedi povratak prema planinarsko kući gdje nas čekaju naša dva člana.
Povratak do kombija i odlazak na Veliko Rujno gdje je bilo dogovoreno spavanje. Kad smo stigli na Veliko Rujno potražimo domaćina Peku Marasović i on nam pokaže naš smještaj. Taj smještaj nije ni približno onomu o čemu smo s njim razgovarali i dogovarali te razočarani napuštamo Veliko Rujno. Zovemo našeg člana i tražimo pomoć i zahvaljujemo mu od srca na tom. Stižemo u Starigrad i ljubazna domaćica nam pokazuje naš dom naredne tri večeri.
Zbog gore navedenoga mijenjamo i plan obilaska Velebita.
U srijedu odlazimo u Veliku Paklenicu hodamo do planinarskog doma Paklenica 480m. Planinarski dom “Paklenica“ udaljen je oko 6 km od glavnog parkirališta u kanjonu Velike Palenice. Uživamo u žuboru vode koji nas cijelo vrijeme prati, gledamo penjače na Anića kuku, obilazi podzemni grad Paklenice. Vraćamo se u naš apartman i nakon odmora obilazimo Starigrad. Večernje druženje na terasi i dogovor za sutra.
U četvrtak odlazimo na Tulove grede koje su krški fenomen na Velebitu.
Tulove grede su skupina stijena neobičnih i strmih oblika, dugačke su oko jedan kilometar, a najviši vrh je 1120m. Nalaze se odmah pokraj ceste Obrovac-Sveti Rok i samim time su lako dostupne. Mnoštvo ploča poginulim braniteljima uz cestu podsjećaju nas na ratna zbivanja i veliku važnost Velebita u Domovinskom ratu.
Staza je dobro markirana i polako se uspinjemo travnatim dijelom i razbacanom kamenju i stižemo do amfiteatra. Petero ih ostaje u amfiteatru i razgledava zeleni okoliš sa nabacanim kamenim gromadama. Staza je strmija i treba se hvatati i rukama te ostavljamo naše štapove, a neki i ruksake. Dolazimo do dijela na kojem su sajle, a problem je što se sajla otkačila i nas troje odustaje od daljnjeg puta. Najmlađi među nam nastavlja put i mi ga pratimo pogledom i slikamo ga. Spušta se oprezno uz tu sajlu dolje, pa opet penje i odlazi iza stijene i ne vidimo ga dok se nije sa suprotne strane popeo na vrh. Oprezno istim putem se vraća natrag i nas četvero vraćamo se natrag. Naših petero se već polako spustilo do kombija i mi im se pridružujemo. Zanimljivo je spomenuti da se na Tulovim gredama snimao film Winnetou. Nakon toga dolazimo na izvor rijeke Krupe,nedaleko od zaseoka Mandići.
U večernjim satima odlazimo do Zadra i uživamo u obilazak grada i zvuku zadarskih orgulja.
U petak idemo u Liku na vrh Poštak 1425m. Dolazimo u mjesto Otrić na željezničkoj postaji Zrmanja i tu počima uspon na Poštak.
Ide se makadamskom cestom i slijedi lagani uspon i ulazak u nisku i rijetku šumu hrasta sladunca i pokojeg bora. Petero naših odustaju od vrha i lagano se vraćaju natrag. Četvero nas nastavlja put prema vrhu. Izlaskom iz šume vidi se vrh i dolazimo do kamene galerije.
U kamenoj galeriji se posebno ističe kamena skulptura kao gljiva ili „Glava svemirca – Marsovca“. Poštak je uglavnom travnat, puno kovilja, majčine dušice. Nakon kamene galerije slijedi uspon prema vrhu. Mali odmor na vrhu i povratak natrag istim putem. Odmor, presvlačenje i povratak doma.
Puni dojmova, vraćamo se u ranim večernjim satima doma.
Hvala Udruzi športskih udruga Grada Belišća na ustupljenom kombi vozilu za ovaj naš obilazak Velebita i Like.

Tekst: Goran Maričić
Slike: M. Andrić, F. Šmit, D. Cvenić i G. Maričić

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.