Pomozimo branitelju koji je ostao bez svega: Nema uvjete za život i narušeno mu zdravstveno stanje

Ivan Terzić (55), hrvatski branitelj i bivši pripadnik 126. Sinjske brigade u sklopu koje je ratovao skoro tri godine i s kojom je prošao “i Svilaju i Dinaru” – ostao je bez svega što je imao u životu. Spava na otvorenom, u nedovršenoj garaži na Žnjanu i sve što ima su dječja kolica u koja trpa skupljene plastične boce. Osim što nema posao, zdravstveno osiguranje, ušteđevinu niti krov nad glavom, nesretni Ivan nema čak niti status branitelja putem kojeg bi mogao ostvariti kakva-takva prava s  kojima bi živio životom dostojanstvenijim od ovoga kakvog živi sada.

Ivan je 30 godina radio kao varilac u škveru, no onda je dobio otkaz. Oženio se Čehinjom s kojom je neko vrijeme živio u njezinoj zemlji, a imaju i petnaestogodišnju kćer. Obzirom da je u međuvremenu obolio na pluća što ga je onesposobilo za rad, njegov je život krenuo nizbrdo. Supruga koja je također nezaposlena je u podstanarskom stanu s njihovom kćeri, no Ivan kaže kako za njega tamo “nema mjesta”.

O ovoj nesretnoj sudbini doznalo se od Ivana Buce Brkića koji ga je, kaže, viđao kako u njegovom susjedstvu skuplja boce:

“Bilo mi ga je žao… Uopće nisam želio ulaziti u njegovu obiteljsku priču niti u okolnosti u kojima je došao do dna. Vidio sam samo skromnog, tihog čovjeka u nevolji. Znao sam ga odvesti na ručak u restoran i nahraniti ga, no znao sam da to nije dovoljno i da to neće dugoročno riješiti njegov problem. Stoga sam uzeo kameru i snimio dio njegovog života”, kaže Brkić koji je nakon objave pretužnog videa došao do Tine Topalušić iz tamošnjeg moto-kluba koja se u potpunosti zauzela za Ivana:

Spavao na hladnoći

“Što da vam kažem… Tuga. Trebate vidjeti što mu je hladni vjetar učinio. Hladnoća mu je izgrizla uši jer je mjesecima spavao u nedovršenoj garaži prepunoj smeća, a u koju je smjestio madrac na kojem je spavao”, kaže Topalušić koja je Ivana privremeno odvela u udrugu za beskućnike MoSt gdje se konačno može istuširati i prespavati na toplom.

“Ali, to nije dugoročno rješenje… Doznali smo da je Ivan od pokojnih roditelja naslijedio jedan kat kuće u Vrlici, no taj je prostor za sada neupotrebljiv. Angažirali smo se oko toga i već ovaj vikend uvest ćemo mu struju i postaviti knauf”.

Oko Ivanovog slučaja pokrenulo se i Ministarstvo branitelja, pa je tako u tijeku rješavanje mirovinskog pitanja kao i prava na jednokratnu pomoć. Obzirom da do svojih prava neće doći preko noći, ovom je bivšem branitelju pomoć potrebna – odmah.

“Sigurno bi mu dobro došle donacije građevinskog materijala, a i novčane su donacije dobro došle. Ivanov je račun blokiran, pa se sredstva prikupljaju preko računa njegove sestre. Ljudi su za sada dobro reagirali, a nadam se da će još i bolje. Skromni Ivan koji se borio za ovu zemlju, na žalost, nikada ništa nije zatražio, čak niti ono na što je imao zakonsko pravo. Nije ovo zaslužio. No, svakako bih istaknuo Igora Štimca koji je, nakon što je čuo za ovaj slučaj, Ivanu platio kompletan sistematski pregled, donirao mu veliku količinu odjeće, a ponudio se i da mu namještajem opremi kat “, kaže Brkić.

Da stvar bude gora, Ivanu Terziću nedavno je dijagnosticirana Parkinsonova bolest.

“Jučer su me liječnici pregledali i konstatirali da imam Parkinsonovu bolest. Nadam se samo da ću uspjeti realizirati svoj status i srediti kat u kući. Želim ostaviti nešto svojoj djevojčici…”.

Video o Ivanu možete pogledati na Facebooku Dalmatinskog portala.

 

Pomoć za Ivana: Terzić Marija br. računa: HR9124070003106843328

 

Izvor: Dnevno

Foto: snimka zaslona Facebook Dalmatinski portal

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.