Poštovanje i divljenje hrabrim pripadnicima Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek

Povodom 30. obljetnice ustrojstva Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek danas (9. listopada 2021. godine) na Sportsko-zračnoj luci Osijek – Čepin održana je prigodna svečanost na kojoj su se pripadnici ove jedinstvene ratne postrojbe prisjetili teških, ali ponosnih događanja iz Domovinskog rata, a posebna počast i hvala iskazana je poginulim hrvatskim zrakoplovcima. Naime, najmodernijim reketnim sustavom pripadnici agresorske Jugo-armije 2. prosinca 1991. godine pogodili su avion Antonov An-2 u kojem su poginuli osnivač voda Marko Živković, drugi pilot Mirko Vukušić te padobranci Ante Plazibat i Rade Griva. Do tada su, u nešto manje od dva mjeseca, hrabri hrvatski letači obavili 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 sanduka s dvije tone pomoći za Vukovar. Sa sportskim i poljoprivrednim zrakoplovima među prvima su se uključili u obranu, a tijekom opsade Vukovara 1991. godine vod je napadao neprijatelje improviziranim, tzv. bojler-bombama, a gradu je dostavljao opremu i medicinsku pomoć. Pripadnici ovog Voda iskazali su se i nakon te tragedije nizom hrabrih, ratnih i humanitarnih akcija i aktivnosti.

Danas su stoga uz spomen obilježje “Krilo” na ulazu u Sportsko-zračnu luku vijence položili i upalili svijeće članovi obitelji poginulih pripadnika te sami pripadnici ove postrojbe, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja, Aerokluba Osijek te udruga iz Domovinskog rata.

Nazočne je pozdravio Marin Kordić, predsjednik Aerokluba “Osijek”, dok je Željko Radoš govorio o ratnom putu, hrabrosti, znanju i odvažnosti pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda. Župan Ivan Anušić izrazio je najdublje poštovanje prema žrtvi pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda tijekom Domovinskog rata.

– Moram priznati da nisam do sada bio svjestan koliko su ratni zadaci Samostalnog zrakoplovnog voda 1991. godine bili sveobuhvatni, hrabri, odvažni i sustavno planirani čime su njegovi pripadnici značajno doprinijeli obrani Vukovara, ali i cijele Hrvatske. Siguran sam da mnoge od tih priča ne znaju ni dionici tog vremena kao ni mlađe generacije zbog čega je važno pronaći način da se istina o obrani domovine i hrabrim ljudima poput četvorice poginulih letača, nikada ne zaboravi. Njihova nevjerojatna hrabrost i lucidnost u iznimno teškim uvjetima noćnog leta i bez navigacije zaslužuju najveće poštovanje i divljenje jer je ovo jedini vod koji se, na taj način, te 1991. godine stavio na raspolaganje u obrani domovine – kazao je župan Anušić.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović također je istaknuo kako je žrtva poginulih letača vrijedna svakog poštovanja. – Mali broj ljudi, postrojbe koje su osnivane u jesen 1991. godine, uključivale su stotine ljudi, ili svega koju tisuću i upravo je ta skupina malobrojnih ljudi obranila Hrvatsku od agresorskih napada. Među njima su i hrabri pripadnici Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek koji su u neadekvatnim letjelicama za borbene aktivnosti prihvatile žrtvu i odazvale se pozivima u pomoć. To je posebna skupina branitelja o kojima treba govoriti sa strahopoštovanjem jer upravo su letači ti koji najviše ginu u ratnim sukobima – rekao je predsjednik Milanović.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić izrazio je u ime Grada najdublju sućut, zahvalnost i poštovanje obiteljima poginulih letača.

– Domovinski rat iznjedrio je brojne heroje koji su nas svojom žrtvom zadužili, ali i zauzeli posebna mjesta u našim sjećanjima. Četvorica poginulih pripadnika voda u prvim su danima agresije na Hrvatsku odigrali presudnu ulogu u stvaranju hrvatskih zrakoplovnih postrojbi. Izvršavali su letove u avionima koji nisu bili namijenjeni borbenim aktivnostima i u njima obavili više od 30 humanitarnih i borbenih letova za tada okupirani Vukovar. Njihova su imena ostavila neizbrisiv trag u našim sjećanjima, a na ovaj način svake godine čuvamo uspomenu na njihovu hrabrost, žrtvu i nevjerojatna postignuća – istaknuo je Radić.

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.