Potpisan ugovor o izgradnji Gospodarskog centra u Osijeku, rok 18 mjeseci

Ugovor o izgradnji Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku danas (17. lipnja 2021. godine) potpisao je župan Ivan Anušić s predstavnicima odabranog izvođača radova, odnosno zajednice ponuditelja Projektgradnja plus d.o.o. iz Gornje Vrbe i Osijek-Koteks d.d. iz Osijeka. Svečanom potpisivanju Ugovora nazočili su ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 65.466.589,76 kuna, a rok njihova izvođenja je 18 mjeseci od dana uvođenja u posao.

– Nakon što smo prije četiri godine započeli s promišljanjem o gradnji Gospodarskog centra u što smo uključili i Grad Osijek koji je darovao zemljište na „S cesti“ te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU koje se uključilo s 45 milijuna kuna za izgradnju, danas potpisujemo Ugovor o izgradnji Zgrade 1. Gospodarskog centra nakon čega gradnja može i započeti. Nažalost, dosadašnji sajamski prostor na Pampasu bio je neuvjetan za organizaciju sajamskih aktivnosti i nije bio na ponos gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji koji moraju biti predvodnici gospodarskog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života istoka Hrvatske. Uz Regionalni distribucijski centar za voće i povrće ovo je još jedan od kapitalnih projekata naše Županije, a površinom od 5.000 m2 zatvorenog prostora i 25.000 m2 ukupnog vanjskog prostora novi će Gospodarski centar omogućiti održavanje niza manifestacija u budućnosti. Želja nam je održavati što više sajmova u godini, minimalno jednom mjesečno, kako bi smo se približili europskim i svjetskim trendovima u sajmovanju. Iako se brojnim kritičarima čini da je vrijeme sajmovanja prošlo, držim da to nikako nije točno prije svega zbog izravne komunikacije i dijaloga između ponuđača i kupaca, ali i poslovne suradnje – rekao je župan Ivan Anušić.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak naglasila je kako će kompleks Gospodarskog centra puno značiti poduzetnicima i obrtnicima ne samo u izlaganju proizvoda već i u poslovnoj komunikaciji.

– Osim izgradnje Zgrade 1. projekt izgradnje Gospodarskog centra podrazumijeva i sadržaje Kongresnog centra te prostore za poslovanje malih i srednjih poduzetnika u sklopu poduzetničke potporne institucije. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU zajedno s Vladom RH prati ovaj projekt i dalje kako bismo završili cijeli kompleks. Vjerujem da će uskoro svoje mjesto ondje pronaći različite vrste sajmova i da će vrlo brzo doći do stvaranja novih, specijaliziranih sajmova putem strateški važnih grana gospodarstva na istoku Hrvatske. To su grane koje će se snažno poticati i u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. gdje ćemo konkretnim dodjelama sredstava poduzetnicima omogućiti napredak i rast, a u novoizgrađenom prostoru imat će mjesto za prezentaciju i brendiranje svojih proizvoda – istaknula je ministrica Tramišak.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić podsjetio je da je riječ o strateškom projektu za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, koji je prepoznala Vlada RH odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a da je cilj projekta poticanje gospodarstva i poduzetništva uz osiguravanje potrebne infrastrukture.

– Svi znamo da prostor na Pampasu nije primjeren i uvjetan za grad veličine Osijeka zbog čega je izgradnja Gospodarskog centra neophodna. Grad Osijek je u projektu sudjelovao putem ITU mehanizma u vrijednosti 15 milijuna kuna te kroz dodjelu zemljišta vrijednog 26 milijuna kuna. Ovo ulaganje u gospodarstvo je i jedna od najboljih demografskih mjera što ćemo kroz ovaj objekt svakako dobiti. Grad Osijek i Osječko-baranjska županija moraju biti predvodnici rasta i razvoja na istoku Hrvatske, a na ovaj način i ovakvim ulaganjima tako se i pozicioniramo. Ovo je samo jedan u nizu projekata koje ćemo zajednički realizirati – naglasio je gradonačelnik Radić.

Predsjednik Uprave Projektgradnje plus d.d. Ivica Crnković zahvalio je županu Ivanu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji na ukazanom povjerenju.

–  Izuzetna nam je čast što je zajednica ponuditelja Osijek-Koteks i Projektgradnja odabrani za izvođača radova. Riječ je o vrlo izazovnom i luksuznom projektu, ali vjerujem da ćemo radove izvršiti unutar 18 mjeseci te dokazati koliko domaće tvrtke uistinu vrijede – zaključio je.

Cijeli Gospodarski centar činit će više objekta različitih namjena, a to su:

–                      Zgrada 1. Gospodarskog centra (multifunkcionalni objekt),

–                      Kongresni centar (poslovna namjena (sastanci, kongresi, manifestacije)),

–                      Nadzemna garaža (servisna namjena (parking)),

–                       Poslovno/obrtni anex (naslonjen na garažu, poslovna namjena (obrti, proizvodnja)),

–                      Poslovni toranj (poslovna namjena (uredi)) i

–                      Unutarnji izložbeni prostor (gospodarska namjena (sajmovi), 5 spojenih hala).

Uz zatvorene predviđaju se i otvoreni izložbeni prostori i demonstracijski izložbeni prostori, parkirališni prostori, pristupne ceste i putevi kao i sadržaji na zelenim površinama (sadržaji za posjetitelje, park, dječja igrališta).

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.