Pravne osobe bit će sankcionirane zbog nepridržavanja mjera Stožera

Danas, 22. listopada 2020. godine, održana je 15. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj.

„Raste broj zaraženih, hospitaliziranih, ali nažalost i broj umrlih sugrađana. Uzrok tome, u velikoj mjeri, jest činjenica da se određeni dio sugrađana ne pridržava zadanih mjera što doprinosi brzini širenja virusa. Naša strategija je održavanje ekonomije, školstva, ali i drugih djelatnosti i aktivnosti koje je moguće samo uz striktno pridržavanje mjera“, objasnio je ministar Božinović.

U nadzoru nad provođenjem epidemioloških mjera, Ravnateljstvo i inspekcije civilne zaštite sve se više fokusiraju na pravne osobe. „Iako se nastojalo izbjeći sankcioniranje, idemo u smjeru sve većeg broja izricanja kazni za pravne osobe koje nisu provele mjere sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te odlukama Stožera“, izjavio je ministar Božinović te dodao kako su se putem Ministarstva turizma i sporta krovnim obratili sportskim organizacijama i nacionalnim sportskim savezima s namjerom da se uputi vrlo jasna poruka organizatorima sportskih natjecanja.

Sva natjecanja trebaju se odvijati pod epidemiološkim mjerama, ukoliko se žele izbjeći nove odluke Stožera vezane uz prisutnost gledatelja u zatvorenim i na otvorenim terenima.

S obzirom na pogoršanje situacije, Ravnateljstvo civilne zaštite definiralo je lokacije i krenulo s pripremama za organizaciju izvanbolničkih smještajnih kapaciteta. Određene su lokacije u pet gradova. U Zagrebu to je Arena Zagreb, u Splitu Spaladium Arena, u Rijeci Dvorana mladosti, u Varaždinu se smještajni kapaciteti nalaze na četiri lokacije te u Osijeku na tri lokacije. Radi se o ukupno 2.360 kreveta koji se mogu staviti u funkciju u roku 48 sati.

„Pozivamo sve građane da izbjegnu sve kontakte koji nisu nužni, sva druženja bez kojih se može, sastajanja, obiteljska slavlja, privatne proslave jer to je najveći izraz zajedništva, solidarnosti i humanosti koje u ovim vremenima može pokazati bilo tko od nas“, istaknuo je ministar Božinović.

Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o upućivanju zaštitnih pratitelja leta

Sigurnosna suradnja Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, iz dana u dan, dobiva sve konkretniji i sadržajniji oblik. Nakon Provedbenog dogovora između Ministarstva unutarnjih poslova RH i Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a o suradnji u borbi protiv teških oblika kriminala, sklopljen je i Memorandum o suradnji između MUP-a Republike Hrvatske i Centra za terorizam u Washingtonu. Nakon toga, ispunjen je opsežni upitnik za ulazak Hrvatske u Program izuzeća od viza za putovanje hrvatskih državljana u SAD.

“Sastavni dio tih aktivnosti bio je Memorandum o podacima o putnicima u zračnom prijevozu koji smo potpisali, na virtualnoj konferenciji, s Ministarstvom domovinske sigurnosti i time ostvarili pravne pretpostavke za tehničko povezivanje naših informacijskih sustava za razmjenu otisaka prstiju“, objasnio je ministar Božinović.

U tijeku je spajanje baza Ministarstva unutarnjih poslova i FBI-ja. U međuvremenu, po prvi puta je spušten postotak odbijenih zahtjeva hrvatskih državljana za američke vize ispod 3, odnosno 2,7 %.

„Na tom tragu, pokrećemo proces ratifikacije Sporazuma između dvije vlade o uključivanju zaštitnih pratitelja leta, koji sam u lipnju ove godine potpisao s američkim veleposlanikom Williamom Robertom Kohorstom“, podsjetio je ministar.

Njime su definirani važni pojmovi područja primjene, nadležna tijela, upravljanje aktivnostima pratitelja leta, edukacija i tehnička pomoć.

Vlada je prihvatila pokretanje postupka potvrđivanja ovog Zakona te ga upućuje Hrvatskom saboru na donošenje u jednom čitanju.

Izvor: mup.gov.hr

Foto: Vlada RH ( mup.gov.hr )

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.