Proslava sv. Josipa Radnika u Belišću

13. 5. 2022.

U ponedjeljak 2. svibnja na svetoj misi u 18 sati, proslavili smo crkveni god i nebeskog zaštitnika naše župe, sv. Josipa Radnika, obljetnicu posvećenja župne crkve i samostana te Dan grada Belišća.

Ovome je slavlju prethodila trodnevna priprava koja se sastojala od pobožnosti krunice sv. Josipu, svete mise te zagovorne molitve sv. Josipu. Trodnevnicu su predvodili župnik fra Marko Neretljak i župni vikar fra Mirko Mišković.

Prvoga dana trodnevnice, 28. travnja, u svojoj je homiliji fra Marko naglasio važnost slavlja sv, Josipa za domovinu i za svakoga posebno. Tumačeći tekst navještenog evanđelja, a koji se tiče Nikodemove preobrazbe „iz zemaljskog u nebesko“, fra Marko je govorio o otvorenosti sv. Josipa Duhu Svetomu koji ga preobražava i čini dostojnim odgajateljem Božjega Sina.

Drugi dan priprave, 29. travnja, fra Mirko, tumačeći navješteni evanđeoski ulomak, ističe novo poimanje božanskog priopćavanja i objave čovjeku. Krist donosi novost: otajstva objavljuje „malenima i nejakima“. Upravo među tim malenim i nejakim prisjećamo se i sv. Josipa. On na sebe preuzima „jaram i breme, ne baš tako lako shvatljive i prihvatljive Božje volje.“ Josip je primjer i poticaj svakom kršćaninu da upravo u svojoj „malenosti i nejakosti izgrađuje Božje kraljevstvo u onim životnim okolnostima u kojima se nalazi i u onom obliku života u koji ga je Bog pozvao.“

Posljednjeg dana trodnevne priprave, 30. travnja, fra Marko je posebno istaknuo šutnju sv. Josipa (nije zabilježena niti jedna njegova riječ u Sv. pismu!) kao stvarnost kroz koju je Bog očitovao svoju snagu i prisutnost.

Svečano euharistijsko slavlje 2. svibnja u 18 sati na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku predvodio je fra Zvonimir Brusač, provincijski tajnik Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša i asistent franjevačkog svjetovnog reda.

Valjalo bi istaknuti da je hrvatska redakcija crkvenoslavenskog jezika posebna inačica crkvenoslavenskog jezika koja se, počevši od početka 12. st., oblikovala na našem etničkom prostoru i pod utjecajem hrvatskog jezika. Ona je neodvojivi dio hrvatskog kulturnog identiteta koji pokazuje „da je moguće ravnopravno pripadati općim kulturno-civilizacijskim tekovinama, a opet biti i ostati svoj.“

U svojoj je homiliji fra Zvonimir istaknuo drugačije poslanje sv. Josipa od onoga kako je on sam zamišljao. Bog mu je namijenio „službu Marijina muža i službu oca Isusova koji se za nj brine.“ Sv. Josip bio je „muž pravedan“, koji osluškuje Božju riječ i u njoj nalazi smjernice iz kojih uči. On nas potiče kako se odvažno suočiti sa životnim nedaćama i neprilikama. Uzor je svima onima koji u tišini i skrovitosti žive i rade, obavljaju svoje dužnosti i odgovaraju na potrebe i teškoće bližnjih. Inspiriran osobom sv. Josipa i papa u miru, Benedikt XVI. će reći: „Dopustimo da nas zarazi šutnja svetog Josipa…“

Na kraju ovoga, po mnogočemu posebnoga, euharistijskoga slavlja, župnik je izrazio radost na daru vjere svetog Josipa Radnika, nebeskog zaštitnika „grada radnika i radništva“. Pozdravio je i predsjedatelja euharistijskoga slavlja te brojne svećenike koji su koncelebrirali. Zahvala je upućena i predstavnicima gradskih vlasti, crkvenom pjevačkom društvu MIR, župnom zboru, ministrantima te župnom vikaru fra Mirku Miškoviću, ceremonijaru ovoga svečanoga slavlja.

Velik broj vjernika po završetku misnog slavlja okrijepio se pićem i hranom posluženom u dvorištu crkve.

 

(tekst: Marija Jelkić; foto: Krešimir Šarčević)Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.