RCK ELPROS donosi još kvalitetnije obrazovanje učenika

Početna konferencija projekta Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek održana je danas (15. listopada 2021. godine) u Osijeku. Riječ je zapravo o dva projekta; projektu Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, vrijedan 29,94 milijuna kuna i financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj te projektu Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, a čija je vrijednost 43,1 milijuna kuna.

Nositelj oba projekta – ukupne vrijednosti 73 milijuna kuna – je Elektrotehnička i prometna škola Osijek, a Osječko-baranjska županija je partner u oba projekta. Ostali partneri su Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice, Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, MONO za projektiranje informacijskih sustava d.o.o., ATO Inženjering d.o.o. i HGK Županijska komora Osijek.

– Na ovoj uvodnoj konferenciji želimo javnosti prikazati koliko je napredovao naš projekt izgradnje i opremanja Regionalnog centra kompetentnosti. Dogradnjom naše škole dobili smo novi prostor od 2.000 kvadrata  kojeg ćemo opremiti novom opremom, a u sklopu drugog dijela projekta nastojat ćemo osnaživati kompetencije naših učenika i osoblja te se snažnije povezivati s poduzetnicima i tvrtkama u okruženju. Na taj način stvorit ćemo jezgru obrazovanja radne snage u području elektrotehnike i računarstva. To je veliki projekt kojim ćemo razvijati nove programe u skladu s potrebama gospodarstva, a radit ćemo i na usavršavanju nastavnika kako bi i oni stekli nužna znanja koja će prenositi učenicima. Kao Regionalni centar kompetentnosti bit ćemo okrenuti i učenicima s područja svih pet slavonskih županija koji će moći dolaziti kod nas na praksu i upoznati se s radom na najmodernijoj opremi koja će se sastojati od laboratorija s obnovljivim izvorima energije, laboratorijima za automatizaciju i pogonsku tehniku, ali i kabineta za računalstvo. Učenici će na taj način, u jednom stvarnom okruženju moći kvalitetnije učiti i stjecati znanja i vještine – kazao je ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić.

Dodao je kako će Projekt obuhvatiti 700 do 800 učenika, odnosno oko 500 učenika Elektrotehničke i prometne škole Osijek, a ostalo su učenici iz drugih slavonskih županija. Nakon izgradnje infrastrukture, bit će moguće i noćenje za 25 učenika koji će tako uz odrađivanje prakse u RCK-u moći i boraviti u Osijeku nekoliko dana.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš Kul istaknula je kako je Osječko-baranjska županija izuzetno ponosna što na svom području ima dva regionalna centra kompetentnosti kojima je partner i podrška u svim aktivnostima koje provode.

– Kvalitetnije obrazovanje učenika ne samo s područja grada Osijeka, već i šire imat će dugoročan učinak na razvoj gospodarstva cijelog istoka Hrvatske. I sam sam bio učenik Elektrotehničke i prometne škole Osijek, a sada kao djelatnik FERIT-a mogu posvjedočiti koliko je ova grana znanosti propulzivna i nužna za daljnji rast poduzetništva ne samo u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji već i u cijeloj Hrvatske. Mnogi poslodavci se, slikovito rečeno, „otimaju“ za naše studente, a izgradnjom i opremanjem RCK-a približit ćemo se praksi zapadnih zemalja, u kojoj je dovoljno i kvalitetno srednjoškolsko obrazovanje za određenu vrstu poslova, a ne nužno fakultet. Time ujedno potičemo i osnažujemo strukovna obrazovanja jer je na tržištu rada vidljiv nedostatak kadra upravo ovog usmjerenja – poručio je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin.

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.