Regionalni distribucijski centar OBŽ bit će pouzdani partner proizvođačima voća i povrća

U Industrijskoj zoni Nemetin u Osijeku privodi se kraju izgradnja Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće, strateške investicije Osječko-baranjske županije čija je vrijednost aktualne faze izgradnje 107 milijuna kuna. Do sada su izvedeni radovi u vrijednosti 62,55 milijuna kuna (62% ukupne vrijednosti radova), pa se jasno vidi i konačni vanjski izgled budućeg modernog objekta za sortiranje, skladištenje i druge namjene u vezi pripremanja poljoprivrednih proizvoda na tržište.

Gradilište je danas (11. svibnja 2022. godine) posjetio župan Ivan Anušić zajedno s gradonačelnikom Grada Osijeka Ivanom Radićem, predstavnicima izvođača radova, ali i predstavnicima proizvođača i proizvođačkih organizacija voća i povrća s područja Osječko-baranjske županije, budućim korisnicima RDC-a. Prilikom obilaska objekta o stanju radova izvijestio ih je predstavnik izvođača radova, Joško Franković iz tvrtke Projektgradnja plus d.o.o.. Istaknuo je kako su radovi u završnoj fazi te će svi ugovoreni rokovi biti ispoštovani.

– Završeni su gotovo svi građevinski radovi, ostalo je tek malo završnih obrtničkih radova, privodi se kraju i montaža komplicirane i sofisticirane tehnike u ovom kompleksnom projektu, no izgradit ćemo vrhunski centar. Za 2-3 mjeseca svi radovi će biti završeni i kreće probni rok – kazao je Joško Franković.

– Ovo je projekt o kojem se priča godinama pa i desetljećima, a sada je u visokoj fazi završenosti te bi do rujna trebali završiti radovi. Riječ je o investiciji koja je davno trebala biti napravljena, a sličnih centara na području Osječko-baranjske županije trebalo je biti 15-ak. To se nije dogodilo, no sada je konačno realiziran projekt vrijedan 107 milijuna kuna, čiji je cilj okupiti proizvođače voća i povrća te im ponuditi značajne usluge za njihovo poslovanje i proizvodnju. Zato ih pozivam na suradnju, a Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće bit će im ravnopravan i korektan partner na tom putu. Ovaj Centar treba zadovoljiti i potrebe školske prehrane za sve osnovnoškolce koje sufinancira Osječko-baranjska županija zajedno s jedinicama lokalne samouprave u jedinstvenom projektu u Hrvatskoj, a za koji se godišnje izdvaja 19 milijuna kuna. Nastojat ćemo proširiti suradnju i s vrtićima, čiji su osnivači općine i gradovi, potom s tri doma za starije i nemoćne osobe čiji smo osnivači, zatim s Kliničkim bolničkim centrom u Osijeku i Općom županijskom bolnicom Našice, ali i svim institucijama koje imaju potrebu za hranom, odnosno voćem i povrćem, pri čemu bi RDC trebao biti moderno prehrambeno čvorište. Ovdje neće biti samo klasično skladištenje i rashladni sustavi, već i mogućnost prerade voća i povrća, a u sve je uključena i struka, od Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti te HAPIH-a – rekao je župan Ivan Anušić.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić naglasio je kako mu je izuzetno drago što će prvi RDC u županiji biti upravo na području Osijeka. – Ovo je strateški projekt Osječko-baranjske županije koji će ojačati konkurentnost naših poljoprivrednih proizvođača. U tome će im vjetar u leđa sigurno biti i Eko zona u Nemetinu, čija je prva faza rasprodana, a u tijeku je popunjavanje druge zone. Sve gospodarstvenike oslobodili smo komunalnog doprinosa te osigurali 4,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za mikro, male i srednje poduzetnike. Već u prvih tjedan dana imamo 188 prijava, a maksimalan iznos za dodjelu je 75.000 kuna. Grad Osijek brine o svim gospodarskim subjektima na području grada neovisno o veličini što je dovelo do toga da se Osijek nalazi među 10 gradova prema gospodarskim pokazateljima, a zajedno s Osječko-baranjskom županijom nastavit ćemo raditi u smjeru razvoja i u budućnosti – rekao je gradonačelnik Ivan Radić.

Na današnji obilazak gradilišta direktor Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće d.o.o. Alen Mamić pozvao je i proizvođače voće i povrća s područja Osječko-baranjske županije, koji bi trebali biti najvažniji korisnici i partneri ovog centra. Posebno im je zahvalio na dolasku te najavio:

– Narednih dana i tjedana ponovno ćemo se čuti i razgovarati kako bi se partnerski dogovarali jer vas sve vidim kao potencijalne korisnike RDC-a. Izgradnjom objekta napravili smo dio posla, na što se čekalo 20 godina, a sada se napokon prešlo s riječi na djela i imamo objekt koji je svjetionik u ovoj priči za buduće korisnike. Isto tako, svi u Slavoniji i Baranji znamo da je zemlja obiteljsko srebro i da se ne prodaje, a ovim objektom želimo potaknuti da i naši budući naraštaji ovdje ostanu i rade, kao i da dobijemo nove proizvođače koji do jučer nisu bili voćari i povrćari – poručio je Alen Mamić.

U ime nazočnih proizvođača Hrvoje Sudar iz Bizovca rekao je kako je ono što je nekada bilo daleko, pa možda i nezamislivo sada blizu i pri samom kraju. – Ovu hladnjaču je puno ljudi obećavalo, a zahvaljujući našem županu Ivanu Anušiću obećano je i napravljeno. Na nama kao proizvođačima je sada da se ujedinimo, da razmišljamo kako je Hrvatska u smislu voćarstva proizvođačka zemlja, a u smislu tržišta smo mali te trebamo svi zajedno razmišljati kako svoje proizvode što bolje i kvalitetnije plasirati na tržište. Smatram da mi kao proizvođačka organizacija zajedno s RDC-om i uz pomoć Županije možemo proširiti djelatnost RDC-a ne samo u smislu hlađenja nego i prerade, koristiti struku i sve što nam je na raspolaganju te surađivati sa svim ostalim organizacijama koje već rade u Hrvatskoj. Zato pozivam sve proizvođače voća i povrća da nam se priključe. Ovdje je uloženo puno novaca i proizvođačima je stavljeno na izvolite – istaknuo je Hrvoje Sudar.

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.