Riječani kreirali aplikaciju za djecu s govornim poteškoćama

Tvrtka E – Glas iz Rijeke osmislila je digitalnu aplikaciju Kokolingo koja pomaže djeci s govornim poteškoćama. Digitalna vježbenica objavljena je prije mjesec dana, a već ju koristi više od 1.500 djece iz cijele Hrvatske. 

Riječki tim iz tvrtke E-Glas inače se bavi osmišljavanjem tehnoloških rješenja koja pomažu ljudima s raznim teškoćama. Njihove inovacije orijentirane su na ljude s invaliditetom, a zadnje su izradili aplikaciju Kokolingo, digitalnu vježbenicu s logopedskim vježbama za djecu, u suradnji sa šest hrvatskih logopeda.

– S početkom pandemije osvijestili smo činjenicu da puno djece u Hrvatskoj treba logopedske vježbe kojima zbog situacije nisu mogli pristupiti, pa smo razmišljali o tome kako pomoći mališanima s artikulacijskim teškoćama da mogu vježbati kod kuće. Dodatno, svjesni smo činjenice da u Hrvatskoj kronično nedostaje logopeda, a kad mališani uspiju dobiti termin, vježbe koje moraju provoditi kod kuće nisu im toliko zabavne i opterećuju ih – izjavio je prof. Miroslav Vrankić, osnivač tima.

Digitalna vježbenica je kreirana nalik na igru kojom se djeca mogu zabavljati svakodnevno.

– Glavni lik je papigica Koko koja priča s djetetom i daje mu poticajne poruke ako dobro radi, a dijete vježbajući izgovor kroz ovu avanturu na tropskim otocima skuplja zlatnike kojima u trgovini može kupiti odjevne predmete za svoju papigicu – pojašnjava prof. Vrankić.

Aplikacija nije namijenjena samo da pomogne djeci već da i logopedi mogli pratiti njihov individualni napredak.

– No Kokolingo nipošto nije zamjena za logopeda. On pomaže da se terapija provodi što bolje – ističe prof. Vrankić.

Nedostatak logopeda u Hrvatskoj počinje biti sve veći problem.

– Oko 30 posto predškolske djece treba pomoć logopeda, u školskoj dobi je to 12 do 15 posto djece, a sve je veći broj odraslih kojima je nužan logoped i taj se broj kreće od četiri do sedam posto. To je velika brojka s obzirom na broj raspoloživih stručnjaka i nadamo se pozitivnim pomacima. Naime, u Rijeci je otvoren još jedan studij logopedije, no rezultate ćemo vidjeti tek za pet godina. U ovom trenutku je 50 logopeda, koliko ih godišnje završi studij, uistinu premalena brojka. Dodatno, postoji regionalna neravnomjernost u zapošljavanju logopeda, a čak i u urbanim sredinama broj logopeda je premali u odnosu na broj djece kojima je potrebna logopedska dijagnostika i terapija – rekla je predsjednica Hrvatskog logopedskog društva Draženka Blaži.

– Mislim da je Kokolingo dobra aplikacija i moram pohvaliti napore kolega koji su na tome radili. To je prva aplikacija te vrste i vjerujem da će značajno pripomoći djeci s artikulacijskim poremećajima – zaključila je Blaži.

 

Izvor: 24 sata

Foto: Pexels.com

Najnovije