Sedam jednostavnih načina za trajno uklanjanje moljaca u domu

Kada primijetite da vam čarape imaju rupe, znate da se radi o moljcima.

Moljci se mogu pojaviti u kuhinjskim elementima, u određenim namirnicama, ali jednako tako mogu stvarati probleme i u ormarima s odjećom, kao i na tepihu. Teško ih se riješiti, ali postoji nekoliko jednostavnih načina kako zauvijek ukloniti ove nametnike.

Jesu li moljci opasni?

Odrasli moljci nisu opasni, ali njihove ličinke jedu tkaninu, posebice pamuk i vunu, dok od namirnica najviše vole kruh i tjesteninu. Ličinke u kontaktu s kožom nekada mogu izazvati iritaciju, svrbež ili alergijsku reakciju. Moljci su veliki nametnici i ako se ličinke na otkriju na vrijeme, mogu napraviti puno štete. Zato je važno uvijek odjeću oprati prije spremanja u ormar, a namirnice zatvoriti i držati u staklenim ili plastičnim posudama, odnosno one u vrećicama dobro zatvoriti ili stisnuti kvačicom.

Kako se riješiti moljaca?

Prijeđimo odmah na stvar. Ako ste primijetili moljce ili njihov rad na odjeći, evo nekoliko savjeta kako ih se riješiti. Nekada mogu pomoći ljepljive trake koje se postavljaju u kuhinjske elemente, ali jednako tako pomoći može i niz prirodnih sastojaka koje moljci ne vole.

1. Cedar

Moljci ne vole miris cedra, feromoni cedra ih odbijaju i idealno su rješenje za suzbijanje moljaca. Možete pomiješati eterično ulje cedra i destiliranu vodu u bočici sa sprejem i pošpricati po unutrašnjosti ormara, po tepisima ili po prostoriji.

2. Ocat

Ako primijetite moljce ili ličinke na odjeći, operite je mješavinom vode i alkoholnog octa. Ovo će ubiti male nametnike jer ne mogu preživjeti u kiselini octa.

3. Čišćenje

Kako biste spriječili dolazak moljaca u vaš dom, potrebno je redovito usisavati i čistiti prašinu. Nemojte zaboraviti nakon usisavanja počistiti i spremnik usisavača te ukloniti vrećicu i odmah odnijeti smeće kako bi iznijeli ličinke iz vašeg doma. Ne zaboravite dobro očistiti sve površine u stanu, kao i ladice u kojima se nalazi odjeća na kojoj ste uočili moljce ili njihove ličinke. Pomoći može i redovito prozračivanje prostora.

4. Biljke

Baš kao što ne vole miris cedra, moljci ne podnose ni miris određenih biljaka. Ovdje spadaju ružmarin, timijan, lavanda i lovorov list. Ove biljke možete staviti u malu platnenu torbu ili u najlonku i objesiti u ormar. Također, možete kupiti eterična ulja od ovih biljaka i staviti ih u difuzor ili u bocu sa sprejem te pošpricati ormare. Pazite samo da ne pošpricate izravno tkaninu jer bi mogle ostati mrlje, a ako imate kućne ljubimce, provjerite jesu li navedena eterična ulja otrovna za njih.

5. Visoke i niske temperature

Moljci ne mogu preživjeti na jako visokim temperaturama, a jednako tako će umrijeti i na jako niskim temperaturama. Odjeću na kojoj ste uočili ličinke možete oprati na najvišoj temperaturi vaše perilice ili sušilice (ovisno o uputama na etiketi odjeće), a druga opcija je da odjeću stavite u vrećicu sa zip zatvaračem i odložite u zamrzivač na 24 sata. Ipak, budite oprezni kako ne biste uništili vaš omiljeni komad odjeće.

6. Održavanje ormara

Moljci vole vlagu pa pazite da vam je odjeća uvijek na suhom mjestu. Isto tako, ne zaboravite odjeću koju dugo niste nosili s vremenom staviti na zrak.

7. Bacite namirnice

Ako primijetite da su vam namirnice ili kuhinjski elementi puni moljaca, otkrijte gdje se nalaze, bacite te namirnice i na kraju očistite element. Nakon toga postavite ljepljive trake kako bi se, ako je ostalo negdje moljaca, zalijepili i umrli.

Zaključak

Moljci su nametnici koji se nalaze u ormarima s odjećom, u tepihu ili u kuhinjskim elementima u određenim namirnicama. Odrasli moljci nisu toliko opasni, dok će ličinke napraviti više štete. Postoji niz jednostavnih i prirodnih načina kako se riješiti moljaca jednom zauvijek, a važno je i redovito usisavati te čistiti sve površine.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.