Sedam mini mentalnih vježbi koje poboljšavaju rad mozga

Svakodnevna rutina ne utječe samo na naše ponašanje nego i na funkcioniranje najvažnijeg organa u tijelu – mozga. Kako mozak ne bi upao u rutinu i počeo propadati, neurobiolog dr. Lawrence C. Katz, u suradnji s Manningom Rubinom u knjizi “Keep Your Brain Alive” razvio je zanimljive mini mentalne vježbe koje će dovesti do novih kombinacija osjetilnih podražaja koje će izoštriti um i spriječiti gubitak pamćenja.

Ovi naoko lagani zadatci pomoći će vam da istrenirate najvažniji organ u našem tijelu.

Perite zube nedominantnom rukom

Istraživanja su pokazala da se upotrebom suprotne strane mozga ubrzano i znatno proširuje dio mozga koji kontrolira i procesuira taktilne informacije iz ruke.

Kako bi taj dio mozga uključili, autori knjige predlažu da pranje zubi, od nanošenja paste do četkanja, obavite nedominantnom rukom.

Tuširajte se zatvorenih očiju

Tuširanjem zatvorenih očiju potaknut ćete druga osjetila da primjećuju teksture koje do tada nisu spazila.

Taktilnim osjetilima prilagodite temperaturu vode, a zatim i ostale aktivnosti tuširanja, poput sapunanja, obavite zatvorenih očiju.

Poznate predmete okrenite naopako

U razbijanju rutine pomoći će i ako objekte koji čine vaš prostor okrenete naopako.

Tako na primjer, okvire sa slikama okrenite naopako jer će ih mozak registrirati kao neobične te će ih ovaj put zamijetiti dok bi ih inače ignorirao.

Zamijenite mjesto za stolom

Ako uvijek sjedite na istom mjestu za stolom, uvijek gledate u istom smjeru i uvijek sve radite istim redoslijedom.

Jednostavna zamjena mjesta natjerat će vas da promijenite navike.

Drukčije ćete posegnuti za predmetima, vidjeti prostor i obratiti se drugim osobama.

Otvorite prozor automobila

Dio mozga koji procesuira pamćenje često svoje asocijacije stvara na temelju mirisa.

Na putu do posla vježbajte mozak tako što ćete pokušati identificirati nove mirise.

Otvoren prozor automobila bit će odlična podloga za vježbu.

Čitajte drugačije

Čitanje na glas u odnosu na čitanje u tišini uključuje drugačije dijelove mozga. Stoga, ako inače ne čitate na glas, ovaj put si dajte oduška.

I čitanje s drugom osobom, tako što će svatko pročitati po jednu rečenicu, uključit će druge moždane vijuge koje su do tad bile zanemarene, a to će dodatno utjecati na vaš um i pamćenje.

Jedite nepoznatu hranu

Sustav njuha prepoznaje milijune mirisa aktiviranjem kombinacija različitih receptora iz nosa.

Oni su direktno povezani s emocionalnim dijelom mozga pa će svaki novi miris izazvati nove osjećaje i asocijacije.

Autori predlažu isprobavanje nove hrane u kojoj ćete istražiti nove začine, nove mirise.

 

Izvor: Ordinacija.hr

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.