Sedam savjeta kako izolirati dom i zadržati toplinu u njemu

Kako biste optimalno iskoristili vaše radijatore, a da proljeće ne dočekate praznih džepova, pročitajte osam načina kako što efikasnije iskoristiti grijanje u domu.

Izolirajte ulazna vrata doma

Na ulazna vrata u stan iz hodnika postavite drveni prag (može se postaviti na ljepilo, ne treba bušiti pod).

Drugi način, ako se ne želi ili ne može izvesti prag, jest da se s donje strane na krilo učvrsti čvrsta metalna ili plastična traka s metlicom, koja se također može nabaviti u trgovinama i reže se po mjeri, kaže dipl. ing. arh. Nevenka Vuković Varga.

Ako se vrata otvaraju u hladni hodnik ili direktno prema van, bez vjetrobrana, ispred vrata se može postaviti zavjesa od teškog, gustog materijala, koja će ublažiti nagli nalet veće količine hladnog zraka i propuh.

Izolirajte stakla na prozorima

Mnogi imaju velike otvore s puno krila, sigurno postoji barem jedan kojeg možemo zimi ‘žrtvovati’. To se naročito odnosi na staklenu opeku, koja je izuzetno loša za gubitke topline. Ovo što vam predlažem i sama sam provjerila u praksi i funkcionira, savjetuje arhitektica Nevenka Vuković Varga.

Nabavite ploče stiropora debljine 2 do 3 centimetra (običan bijeli EPS ili onaj gušći XPS, koji se lakše reže), izrežite precizno oštrim skalpelom na točnu mjeru širine stakla (trebat će vam više stiropora jer su ploče veličine 50 x 100 centimetara) tako da stiropor tijesno uđe između okvira i na taj način neće ispadati.

Prethodno izmjerite otvor i provjerite jesu li bočne strane okomite ili su malo ukošene, ucrtajte liniju rezanja flomasterom na stiroporu. Dodatno ga možete i malo učvrstiti, npr. pribadačom ili čavlićem bočno u drvo ili ljepljivom trakom ako se radi o PVC stolariji. Odmah ćete osjetiti razliku. Na proljeće jednostavno maknete ploče i spremite ih. Izvana spustite rolete jer su one dodatna izolacija.

Razmjestite namještaj u domu

Odmaknite namještaj od hladnih vanjskih zidova i namjestite ga u blizini izvora topline, poput kamina. Također, što je više moguće odmaknite namještaj od radijatora kako ne bi blokirao strujanje toplog zraka.

Postavite tepih na pod

Tepih zadržava hladan zrak ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite tjelesnu toplinu bez obzira na to jesu li na podu pločice, beton, parket ili laminat. To se naročito odnosi na stanove na višim katovima zgrada jer oni nemaju podlogu koja bi zadržavala toplinu kao što to čini zemlja stanovima smještenima u prizemlju.

Nabavite prijenosnu grijalicu (i smanjite peć)

Stavite prijenosnu grijalicu u prostoriju u kojoj se vaša obitelj najčešće okuplja, poput dnevne sobe, te smanjite temperaturu na peći. Ostatak kuće bit će malo hladniji, ali vama će biti dovoljno toplo ako se odijevate slojevito i nosite čarape i papuče.

Nemojte pregrijavati prostor. Optimalna temperatura u grijanim prostorijama je 20 Celzijevih stupnjeva. Za svaki stupanj više utroši se šest posto više energije, kažu iz HEP-a.

Spriječite odlazak toplog zraka u dimnjak

Kad kamin nije u upotrebi, topli unutarnji zrak odlazi kroz dimnjak. Čak i kad je dimnjak zatvoren, određena količina toplog zraka uspije izaći kroz njega.

Jednostavno rješenje je da blokirate protok zraka balonom za dimnjak. Izaberite balon veličine koja odgovara veličini dimnjaka. Ako zapalite kamin i zaboravite izvaditi balon, on će se automatski ispuhati, pa se kuća neće napuniti dimom.

Vodite računa i o roletama i zavjesama

Noću spuštajte rolete i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak topline. Rolete mogu smanjiti gubitak topline i za 10 posto.

Ako se tijekom zimskog perioda pojavi sunce, rastvorite zastore na prozorima kako bi njegove zrake ušle unutra i zagrijale stakla na prozorima, što će pogodovati i povišenju temperature u stanu. Kutije za rolete su potencijalna mjesta za velike gubitke topline pa ih, ako je moguće, izolirajte.

 

Izvor: Zadovoljna

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.