Šest stvari koje se dogode kad naglo prestanete piti kavu

Iako kava ima brojne zdravstvene prednosti, prestanak konzumacije prava je odluka za neke ljude. Ipak, koliko god primamljivo zvučao prestanak ispijanja najpopularnijeg napitka na svijetu, taj proces bi trebao biti postupan.

Stručnjaci kavopijama preporučuju da polako smanjuju količinu kave koju piju u danu i daju si vremena da se prilagode toj promjeni. Naša tijela postaju s vremenom ovisna o kavi, a njezina eliminacija, ako se dogodi naglo, može dovesti do nekih neugodnih simptoma.

1. Mogla bi vas boljeti glava

Ako ste se ikada probudili s glavoboljom, vjerojatno znate da je šalica kave može umanjiti. To se događa jer kava sužava krvne žile u vašem mozgu.

Kad iznenada odlučite izbaciti kavu iz prehrane, to uzrokuje širenje krvnih žila, što povećava dotok krvi u mozak.

Vaše tijelo može na tu promjenu reagirati bolnim glavoboljama koje će trajati dok se mozak ne prilagodi na povećan protok krvi.

2. Mogli biste postati tjeskobni

Koliko god kontradiktorno zvučalo, prestanak ispijanja kave može vas učiniti nervoznijima.

Tijelo je nakon nekog vremena psihički i fizički ovisno o kofeinu. Kad ga prestanete konzumirati, mogu se javiti tjeskoba i stres.

3. Može utjecati na vašu kožu

Anksioznost se može manifestirati znojenjem i bržim kucanjem srca, a nije dobra ni za kožu. Ona pokreće proizvodnju kortizola, hormona stresa, koji utječe na pore kože i uzrokuje povećanje proizvodnje sebuma. To pak može dovesti do začepljenja pora, mitesera i masnog izgleda kože.

Stres i tjeskoba najgori su neprijatelji vaše kože, a mogu čak uzrokovati i prerano starenje kože.

4. Vaši zubi mogu postati osjetljiviji

Jedan od najneugodnijih simptoma odvikavanja od kofeina je mučnina. Uznemireni želudac može uzrokovati povraćanje, što može utjecati na vaše zube.

Dok pijenje kave može utjecati na pojavu žućkaste boje zubi, ni prestanak uzimanja kave nije dobar za vaše oralno zdravlje.

Povraćanje može uzrokovati suhoću usta i eroziju, zbog čega su zubi osjetljiviji i skloniji karijesu.

5. Mogli biste iskusiti vrtoglavicu

Tijelu treba vremena da se prilagodi na prestanak konzumacije kave i moglo bi odgovoriti vrtoglavicom.

Sjednite ili lezite ako osjetite da vam se vrti u glavi. Ovaj simptom obično traje do 9 dana.

6. Možda ćete se teže koncentrirati

Osim što vam pomaže da se razbudite, kava može poboljšati vaš fokus.

Kofein povećava razinu adrenalina, uzrokujući porast krvnog tlaka i stimulirajući mozak.

Kad odlučite živjeti bez kofeina, u početku možete iskusiti probleme s koncentracijom, ali s vremenom će tijelo naučiti funkcionirati bez njega.

 

Izvor: Index

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.