Sir poboljšava zdravlja zubi: Evo koju vrstu odabrati

Prema riječima stomatologa Jela Berga postoji još jedan razlog zašto biste često trebali uživati u svojoj omiljenoj namirnice – bilo da se radi o tvrdom, mekanom, plavom ili pljesnivom – sir je zdrav kada su u pitanju naši zubi. Dr. Berg smatra da sirevi odlična namirnica za zdravlje zubi.

Sir je prijatelj oralnog zdrava iz nekoliko razloga, navodi liječnik. Prije svega, ima malo ugljikohidrata, a to znači da otežava bakterijama u ustima da pretvaraju ugljikohidrate u šećer pa u kiselinu, a ovo posljednje može utjecati na pojavu karijesa. Ali ni to nije sve.

“Sir može pomoći kod održavanja pH balansa u ustima, posebno kada se javlja jača kiselost. Tada stvaranje karijesa i propadanje zuba se odvija velikom brzinom”, dodaje stomatolog.

Još je jedna važna stvar u pitanju a to je činjenica da sir sadrži puno kalcija, minerala koji je važan za razvoj i zdravlje kostiju i zuba. Utvrđen dnevni adekvatni unos kalcija za odrasle je 800 – 1 000 mg.

Kalcij možete naći u puno veganske hrane, poput tofua, kelja i badema, sir ipak sadrži malo više ovog nutrijenta. Jedna porcija sira će pružiti oko 204 mg kalcija.

Koju vrstu sira odabrati?

Sad kad znate da se sir i zubi slažu kao kruh i pekmez, možda se pitate koju vrstu sira odabrati. Dr. Berg savjetuje da odaberete onaj najmanje procesuiran poput zrnatog sira, riccote, mascarponea ili mozzarele.

No stomatolog napominje kako ne trebate biti strogi kod izbora ove namirnice, ako baš volite određenu vrstu sira, slobodno ga jedite.

Kako očuvati zdravlje zubi?

Znanstveno je dokazano da nepravilna/nedovoljna oralna higijena utječe na cijeli organizam – bakterije koje se nalaze u upaljenim desnima krvlju putuju po cijelom organizmu i dovode do povećanog rizika za nastanka nekih ozbiljnih stanja. Dobra oralna higijena nema ništa zajedničko s čestim pranjem zuba. Bitno je temeljito odstraniti uzročnike upale zubnog mesa – zubne naslage.

O temeljitom čišćenju zuba govorimo samo onda kada zubne naslage odstranimo sa svih teže dostupnih mjesta koja su podložna razvoju upale. Zato je u borbi za zdrave zube i desni bitno znati izabrati pravu zubnu četkicu. Obavezna je i redovita uporaba zubnog konca i interdentalne četkice. Rezultati mnogobrojnih studija upućuju na povezanost korištenja zubnog konca i parodontnih bolesti. Treba obratiti pažnju na izbjegavanje tvrdih četkica s predebelim vlaknima koja ne ulaze u prostor između zuba i desni pa se mora koristiti jači pritisak kod četkanja, što dovodi do pomaka desni i pojave ogoljelih zubnih vratova koji postaju osjetljivi. Naravno, ne zaboravljajte na redovite kontrole kod stomatologa.

 

Izvor: Ordinacija

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.