Što je toplinski udar i kako se zaštiti od njega?

Tijekom vrućih ljetnih mjeseci obično provodimo više vremena na otvorenom, pri čemu smo izloženi suncu. Važno je naučiti razliku između toplinskog udara i iscrpljenosti vrućinom, a razlika između ova dva stanja i poznavanje simptoma može vam pomoći zaštititi se.

Simptomi toplinskog udara

Kada osoba pati od toplotnog udara, tjelesna temperatura može porasti do 40 ° C ili više. Simptomi uključuju zbunjenost, nejasan govor, obilno znojenje ili vruću, suhu kožu, gubitak svijesti, napadaje i visoku tjelesnu temperaturu.

Ovi simptomi smatraju se vrlo ozbiljnim i ako osoba primijeti ove simptome, trebala bi odmah zatražiti hitnu medicinsku pomoć.

Što se tiče iscrpljenosti koja se javlja tijekom vrućina, nju uzrokuju dehidracija, nošenje teške, pripijene odjeće i konzumiranje alkohola.

Treba napomenuti da određeni čimbenici mogu uzrokovati iscrpljenost i toplinski udar. Evo što sve može utjecati na pojačanu osjetljivost na vrućine:

 • Dob – djeca mlađa od četiri godine i odrasli stariji od 65 godina imaju povećani rizik jer je kod njih smanjena sposobnost regulacije temperature.
 • Lijekovi na recept – neki lijekovi na recept mogu smanjiti sposobnost tijela da duže vrijeme bude hidratizirano, a dehidracija može dovesti do toplinskog udara.
 • Pretilost – tijelo zadržava više topline ako osoba ima viška kilograma, a može biti teže rashladiti tijelo ako imate prekomjernu težinu.
 • Nagle promjene temperature – kada se često krećete iz hladne na toplu lokaciju, tijelo se možda neće moći prilagoditi tim promjenama pa vam može biti teže regulirati temperaturu tijela.

Kako se zaštititi?

Jedan od glavnih načina sprječavanja bolesti povezanih s vrućinom je održavanje tjelesne temperature nižom, piše Healthline. To je osobito važno kada obavljate neke aktivnosti vani na vrućini. Važno je znati što možete napraviti da bi ste se zaštitili tijekom vrućina.

Evo nekoliko preventivnih savjeta:

 • Ostanite hidratizirani – popijte dvije do četiri šalice vode svakih sat vremena dok ste na suncu.
 • Izbjegavajte alkohol i kofeinske napitke tijekom obavljanja aktivnosti na velikim vrućinama.
 • Tijekomnvrućih dana pokušavajte više vremena provoditi u zatvorenim ili klimatiziranim prostorijama.
 • Tijekom najvrućeg dijela dana izbjegavajte obavljati aktivnosti na otvorenom.
 • Nosite svijetlu, laganu odjeću kada ste na otvorenom.
 • Tuširajte se hladnijom vodom.
 • Napravite više pauza tijekom nekih aktivnosti na suncu.
 • Nikada ne ostavljajte djecu ili pse u automobilu parkiranom na suncu jer temperatura u automobili može jako brzo narasti što može biti opasno.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.