Svečanim koncertom obilježena 30. obljetnica međunarodnog priznanja RH i produbljeno prijateljstvo s Mađarskom

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, u utorak, 18. siječnja 2022. godine održan je Gala koncert „On the Bridge of Music“ povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostavljanja diplomatskih odnosa s Republikom Mađarskom. Koncert je rezultat suradnje osječke nacionalne kazališne kuće i Operetnog teatra Budimpešta, u kojem će isti program biti izveden u utorak, 25. siječnja 2022. godine. Nazočili su mu župan Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, gradonačelnik Pečuha Attila Petterfy, veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić te brojni drugi visoki uzvanici.

Župan Ivan Anušić istaknuo je kako je prije 30 godina svaka vijest o priznanju Republike Hrvatske bila velika i važna.

– Međunarodna priznanja su nas dodatno ohrabrivala u našoj borbi za samostalnost, a Mađarska je bila među prvim zemljama koja je to učinila. Od tada i traje naše prijateljstvo koje obilježavamo ovim koncertom u Osijeku, a za tjedan dana i u Budimpešti. Upravo Gala koncert pokazuje uzajamnu podršku i suradnju jer je riječ o projektu realiziranom zajedničkim djelovanjem naših ministarstava, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije te diplomatskog zbora – kazao je Anušić.

Gradonačelnik Grada Osijeka naglasio je kako treba zahvaliti Republici Mađarskoj na nesebičnoj pomoći tijekom Domovinskog rata te je podsjetio na odličnu suradnju Grada Osijeka s Pečuhom i 13. okrugom Budimpešte.

– Osijek kao multietnički i multikulturalan grad godinama njeguje dobrosusjedske odnose s čak dva grada u Mađarskoj, a prva povelja prijateljstva potpisana je upravo s Pečuhom davne 1973. godine. Na sastanku s pečuškim gradonačelnikom dogovorili smo uspostavu još intenzivnijih i snažnijih odnosa na području kulture i gospodarstva, a korak u tom smjeru svakako su i dva koncerta koja će dodatno produbiti naše odnose i most prijateljstva – rekao je Radić.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak kazala je kako se nakon 15. siječnja 1992. godine Hrvatskoj otvorio prostor za uspostavu mnogih međunarodnih bilateralnih odnosa koje gajimo i danas.

– Otvorio se put i prema europskim integracijama kao i prema kvalitetnoj i dobrosusjedskoj suradnji između Hrvatske i Mađarske. Republika Mađarska i ovom je gestom pokazala je koliko je bilateralna suradnja izgradila kvalitetan odnos koji se očituje i na gospodarskom i na kulturnom planu – istaknula je Tramišak.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Mađarskoj Mladen Andrlić naglasio je kako mu je veliko zadovoljstvo biti u Osijeku unatoč pandemiji.

– Ja sam presretan da je ovaj zajednički projekt i suradnja konačno realizirana što potvrđuje izvedba u Osijeku, a već se veselimo koncertu u Budimpešti za tjedan dana – zaključio je Andrlić.

Orkestrom budimpeštanskog Operetnog teatra ravnao je Gyula Pfeiffer, redatelj koncerta je Szilard Somogyi, koncertni majstor je Béla Nagy, a od vokalnih solista nastupili su Anita Lukács, Zsolt Vadász, Lévai Enikő, Péter Laki, Katarina Toplek, Viktorija Đurđek, Igor Krišto i Leon Košavić, a njima će se u Budimpešti pridružiti Monika Fischl, Zsolt Homonnay i Szilvi Szendy.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.