Uočene nove posljedice potresa; geolozi tvrde da se dosad nisu sreli s nečim takvim

U mjestu sjeverno od Petrinje – Brestu Pokupskom, osim sa štetama na kućama nakon potresa, mještani imaju problem s vodom koja izvire iz zemlje. Geolozi su komentirali kako se s nečim takvim još nisu susreli.

“Iz ovih pukotina je sukljala voda, mulja… Čak i topla voda. Poplavilo je sve ove livade dolje. Malo je to stalo, a onda nakon ova dva noćašnja potresa… Ljudi su primijetili da im kuće ‘bježe’, da se krateri šire, da nije više sigurno ovdje stanovati. Bili su ovdje i geolozi, rekli su nam da se s ovakvim stvarima još nisu susreli”, rekao je predsjednik mjesnog odbora Bresta Pokupskog Darko.

Cijela ulica ima sličan problem, a brojne obitelji u blizini proživljavaju noćnu moru s novonastalim vodenim problemom. Neke kuće su potpuno popucale, odvojili su se dijelovi istih.

“Tlo je za trideset centimetara niže na ovom mjestu nakon noćašnjeg potresa. Je li sad sjelo na mjesto ili će tonuti dalje… Tko to zna”, nadodao je.

“U autu sam bio za vrijeme potresa. Zanjihalo me, onda sam se vratio kući i zatekao sam ovo. Ta puknuća, pukla kuća, voda iz bunara je izgledala kao erupcija… Grozno. Spavamo u kontejneru. Donio nam ga je gospodin Roman iz Slovenije, preko vatrogasaca je kontaktirao nas i donio nam ga. Imamo i grijalicu”, rekao je gospodin Kolarić, vlasnik jedne od oštećenih kuća u Urodskoj ulici u Brestu Pokupskom. Njegova kuća nije za stanovanje.

“Stručnjaci su bili tu i stavili su da je neupotrebljiva i da treba ispitati tlo… Vidjet ćemo što će biti dalje”, izjavio je Kolarić.

 

Izvor: 24 sata

Foto: snimka zaslona

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.