VIDEO Kineski znanstvenici lansirali sondu na mjesec da zgrabi uzorke tla

U ponedjeljak 23. studenog, kineska sonda Chang’e 5 poletjela je prema Mjesecu gdje bi trebala zagrabiti uzorak tla s dubine oko dva metra te ga vratiti natrag na proučavanje.

Kineski znanstvenici već neko vrijeme aktivno istražuju prirodni satelit u blizini Zemlje. Još početkom prošle godine na Mjesec je spuštena lunarna sonda Chang’e 4 koja je uspješno obavila mnoge zadatke, među kojima i sadnju biljke.

Istraživanje se nastavilo u ponedjeljak kada su kineski znanstvenici iz lansirnog kompleksa Wenchang u provinciji Hainan raketom Dugi marš 5 lansirali sondu Chang’e 5.

Ovo je prvi put od 1970-ih godina da netko pokušava dopremiti uzorke Mjesečevog tla natrag na Zemlju.

Jednom kada Chang’e 5 stigne u Mjesečevu orbitu, tamo će biti “parkiran” orbiter, dok će s njega poseban lander mase oko 1.200 kilograma biti spušten na vidljivu nam stranu Mjeseca, u njegovu sjeverozapadnu regiju. Uzorak će se preuzeti iz mjesta Ocean oluja, prostranstva velikog poput Sredozemnog mora.

Lander će tamo izbušiti rupu dubine oko 2 metra te s te dubine prikupiti oko 2 kilograma materijala. Potom će takav uzorak smjestiti u posebnu kapsulu koja će biti ukrcana u autonomnu sondu. Ona će pak poletjeti s Mjesečeve površine, autonomno se spojiti s orbiterom, koji će potom napustiti orbitu Mjeseca i krenuti na povratni put prema Zemlji.

Uzorci se vraćaju za oko tri tjedna

Ulazak misije Chang’e 5 u Mjesečevu orbitu planiran je za osam dana, nakon čega će započeti opisani postupak prikupljanja i povrata uzoraka. To bi ukupno trebalo potrajati oko dva zemaljska tjedna, pa bi, uz vrijeme potrebno za povratak, misija trebala završiti spuštanjem sonde u Mongoliji 16. ili 17. prosinca.

Uspije li ovaj plan kineske svemirske agencije CNSA, Kina će postati treća nacija, nakon SAD-a i SSSR-a, koja je uspješno na Zemlju dopremila uzorke s Mjeseca. Oni bi trebali poslužiti znanstvenicima za analizu procesa nastanka našeg prirodnog satelita. Misija Chang’e 5 trebala bi postaviti temelje i za naredne misije “žetve” Mjesečevog tla u budućnosti.

 

Izvor: Bug

Foto: Pexels

Najnovije