(VIDEO) NASA priprema novi projekt kojim bi se na Mjesecu otkrivale tajne iz ranog doba svemira

Veliku antenu radioteleskopa na stražnjoj bi strani Mjeseca instalirali robotski roveri, a poslužila bi za otkrivanje tajni iz ranog doba svemira koje ne možemo otkriti sa Zemlje.

Višegodišnji napori u razvoju ideje i koncepta doveli su do toga da je NASA odlučila izdvojiti pola milijuna dolara za drugu fazu pripreme projekta koji nazivaju Lunar Crater Radio Telescope (LCRT). Za sada je riječ tek o zamisli stručnjaka koja na prvu zvuči potpuno futuristički, no u NASA-i očito smatraju da ideja ima smisla i da je vrijedna daljnjeg proučavanja – znanstvenici, naime, predlažu da se jedan krater na stražnjoj strani Mjeseca iskoristi kao nosač velike tanjuraste antene radioteleskopa.

Lunarni radioteleskop iskoristio bi oblik terena, pa bi na rubovima kratera bile pričvršćene sajle koje bi držale cijelu njegovu strukturu ovješenu u krateru. Tanjur antene bio bi načinjen od lagane žičane mreže umjesto klasičnih reflektivnih panela, a iznad njega bi u fokalnoj točki visio i prijemnik signala koje bi ta mreža usmjeravala prema njemu. Cilj je izgraditi radioteleskop promjera oko jednog kilometra u krateru koji bi bio širok oko tri kilometra – dakle veći nego bilo koji usporedivi teleskop na Zemlji.

Roboti za ugradnju već su spremni

Na stražnju stranu Mjeseca ovaj bi radioteleskop bio dopremljen autonomnim letjelicama i roverima. Prva bi misija u planirani krater dostavila mrežu antene, a potom bi na Mjesec sletjela i letjelica s robotskim roverima koji bi bili u stanju razvući mrežu i usidriti je na rubove kratera. Proces instalacije uz pomoć robota potrajao bi nekoliko dana ili tjedana, a NASA-in Laboratorij za reaktivni pogon (JPL) već ima robote spremne odgovoriti na ovaj izazov. Nazivaju se DuAxel, a prototip robotskog vozila je predstavljen prošle godine.

Zašto baš tamo?

Osnovni cilj ovakvog teleskopa bio bi bilježiti kozmičke radiovalove vrlo velikih valnih duljina (10 metara i više), nastale u kozmičkom “mračnom dobu”, ranom razdoblju nastanka svemira koje je trajalo nekoliko stotina milijuna godina nakon Velikog praska, prije nego su se pojavila prve zvijezde. O ovom razdoblju kozmologija zna vrlo malo, a smatra se da bi njegovo detaljnije proučavanje moglo otkriti detalje mehanizma nastanka prvih zvijezda ili tamne tvari.

Slabi radiovalovi nastali u ovom ranom periodu svemira ne mogu se lako zabilježiti na Zemlji jer ih slojevi elektrona i iona u našoj ionosferi odbijaju, a interferenciju s njima stvaraju i signali koje proizvodi naša civilizacija. Stoga bi stražnja strana Mjeseca mogla biti dovoljno “tiha”, bez atmosfere koja bi smetala opažanjima, a Mjesec bi poslužio i kao štit od ljudski generiranih radiovalova za Zemlje. Veličina LCRT teleskopa omogućila bi mu da bude osjetljiv na takve radiovalove velikih valnih duljina, a lokacija bi omogućila da se oni zaista mogu zabilježiti.

U drugoj fazi znanstvenici i inženjeri istražit će kakvi materijali moraju biti korišteni za mrežu antene, da bi bili dovoljno lagani za transport, snažni, te da mogu izdržati promjene u temperaturi od -173°C do 127°C kakve se mogu očekivati na Mjesecu. Pritom ne smiju popustiti niti značajno mijenjati predviđeni oblik antene, što nije malen tehnički izazov.

Izvor: Bug

Foto: snimka zaslona

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.